Több tízmilliárdos energiaipari extraprofit kerül vagyonkezelő alapítványokhoz

91 milliárd forintnyi osztalékot vehetnek fel a nagy állami cégekben részvényessé vált, de az EU által is kritizált vagyonkezelő alapítványok a 2022-es, rekordnyereségek után.

2023. április 25., 11:00

Szerző:

Nem marad az államnál az állami energiacégek 2022-es rekordnyeresége. A 24.hu riportja szerint a mintegy 628 milliárdos profit, amit az üzemanyagárstop és az extraprofitadó ellenére a Mol tavaly megtermelt, közel 91 milliárd forint osztalékot vehetnek fel majd a részvényesek közül a Molba magukat bevásárló vagyonkezelő alapítványok, amennyiben a részvényenkénti mintegy 350 forintos osztalék-kifizetésre az igazgatótanács javaslatára a cég közgyűlése is rábólint majd.

A cikk felsorolja, kik lehetnek a rekord osztalék fő kedvezményezettjei:

  • részvénycsomagja alapján a tehetséggondozással foglalkozó, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója által vezetett Matthias Corvinus Collegium (MCC) alapítványa 36 milliárd forintot kap,
  • a Corvinus Egyetemet 2020 óta fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, amit a Mol-vezér Hernádi Zsolt vezet, ugyancsak 36 milliárd forinttal részesül,
  • a Mol saját Új Európa Alapítványa 15 milliárd forintot kap,
  • és még a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványnak is jut 2,8 milliárd forintnyi osztalék.

Az első két alapítvány tulajdonrészt kapott még az ugyancsak állami irányítású Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari nagycégben is, onnan mindkettő 7,3-7,3 milliárd profitra számíthat. Felröppenő hírek szerint azonban a Richter közgyűlése a két vagyonkezelő alapítvány javaslatával ellentétben, hogy ott is 90 milliárd osztalékot fizessenek ki, csupán 70 milliárd forintot osztana ki, ami 1,7-1,7 milliárd forinttal rövidítené meg a két alapítványt.

Az MCC alapítványa a 24.hu megkeresésére az osztalékkal kapcsolatban röviden úgy reagált: „A Mathias Corvinus Collegium, mint a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja”.

(Kiemelt kép: MOL üzemanyagtöltő állomás logója a XVIII. kerületben, a Puskás Ferenc utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.