Érik a botrány - EP-delegáció ellenőrzi hétfőtől a hazai uniós forrásfelhasználást

A jövő hét első három napján látogat Budapestre az Európa Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja.

 

2023. május 10., 19:21

Szerző:

A képviselők a helyreállítási és ellenállóképességi mechanizmus (RRF) magyarországi működtetésére kialakított folyamatokat és ellenőrzési mechanizmusokat is meg akarják vizsgálni – derült ki a látogatás oka a bizottság közleményéből.

„A tényfeltáró látogatások nagyon fontos részét képezik a Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkájának. Magyarországi látogatásunk lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megvizsgáljunk az uniós támogatási források védelmével kapcsolatos kérdéseket és közvetlenül a forrásokat kezelőknek tegyük fel kérdéseinket” – idézte Monika Hohlmeier szavait a 444.hu.

A delegáció találkozni kíván minden, az EU-s támogatások kezelésében részt vevő intézményi szereplővel, valamint újságírókkal, NGO-kkal és a civil társadalom képviselőivel, akiknek „fontos szerepe van abban, hogy ráirányítsák a figyelmet a helyi folyamatokra”.

„Szeretném hangsúlyozni: bizottságunk őszintén szeretné, hogy a folyamat, amelynek révén az európai támogatások eljutnak a magyar állampolgárokhoz, igazságos és méltányos legyen. Számítok magyar partnereink együttműködésére abban, hogy válaszolnak a kérdéseinkre és tisztázzák aggályainkat. Az Európai Parlament tagjaiként célunk az, hogy a támogatások eljussanak az állampolgárokhoz és a vállalatokhoz, de ehhez szükség van megfelelő ellenőrző rendszerekre és eljárásokra” – közölte a delegáció vezetője.

A küldöttség találkozik a kormány képviselőivel csakúgy, mint ellenzéki politikusokkal. Ez utóbbiak között említik például Karácsony Gergely főpolgármestert, de megbeszélést folytatnak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselőivel is.

(Kiemelt kép: friss facsemeték a nyírmártonfalvai lombkoronasétány mellett. Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)