Több uniós kormány is megsértette az emberi jogokat a Pegasus használatával

Elfogadta az Európai Parlament különvbizottsága a jelentést, amely szerint több bizonyíték is van arra, hogy több országban visszaéltek a Pegasus- és egyéb kémprogramokkal, azokat politikai haszonszerzés vagy korrupciós célokra használták.

2023. május 9., 12:28

Szerző:

Elfogadták a PEGA-jelentést szaktestület tagjai, amely szerint Magyarország kormánya a kémprogram segítségével akart még nagyobb befolyást szerezni a nyilvánosság fölött, és a lehallgatást engedélyező törvények Magyarországon a leggyengébbek, illetve a lehallgatott célszemélyek nem jelentenek nemzetbiztonsági veszélyt – derül ki a Telex cikkéből.

A tavaly áprilisban megalakult szektestület jelentése szerint számos bizonyíték van rá, hogy több tagállamban viszaéltek a kémprogrammal, politikai és korrupciós célokra alkalmazták őket, és ezzel megsértette az úniós jogot és az alapvető szabadságjogokat. 

A PEGA-bizottság tavaly áprilisban alakult meg. A szaktestület azt tanulmányozta, hogy a kémszoftverek alkalmazása megsértette-e az uniós jogot és az alapvető szabadságjogokat. Valamint az EU nem tett erőfeszítéseket a visszaélések kivizsgálására, ahogy az Európai Bizottság sem hozott megfelelő elleintézkedéseket. Emellett felszólítja a tagállamokat, hogy az év végéig az EU bevonásával vizsgálja ki az állítólagos visszaéléseket. Magyarországot a megfigyelések intézményes és jogi biztosítékok visszaállítására szólítja fel. 

Magyarországot februárban vizsgálta az Európai Parlament, Varga Judit igazságügyminiszter az utolsó pillanatban mondta le a találkozót velük. 

A jelentésről várhatóan júniusban szavaz majd az EP.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)