Szijjártó a CNN-nek: Nincs korrupció Magyarországon

A külügyminiszter egy CNN-nek adott interjúban beszélt a korrupciós vádakról és a melegek helyzetéről.

2023. május 4., 10:54

Szerző:

Ha rendszerszintű korrupció lenne Magyarországon, akkor nem lenne növekedés, a befektetők nem jönnének, nem hoznák ide a pénzüket, tehát ez egyértelműen vádaskodás – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN Quest Means Business budapesti különkiadásában, amelyet csütörtökön tett közzé Szijjártó Péter a közösségi oldalán.

Richard Quest műsorvezető azon felvetésére, miszerint Magyarországnak jelentős előrelépést kell tennie a vesztegetésre és a korrupcióra vonatkozó ajánlások kezelésében, Szijjártó Péter azt válaszolta: van egy ország, amelynek világos növekedési pályája van, mindenféle nehézség ellenére, beleértve a koronavírus-járványt, a háborút a szomszédos országban és azt, hogy nem kapja meg az EU-s pénzeket, még mindig növekedési pályán van.

Évről évre megdöntjük a beruházási rekordokat – nyilatkozta a Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ha rendszerszintű korrupció lenne, akkor nem lenne növekedés, a befektetők nem hoznák ide a pénzüket, így tehát ez egyértelműen vádaskodás.

A külügyminiszter sértőnek nevezte a Magyarország elleni támadásokat, ugyanakkor megérti a támadók problémáját. Mint fogalmazott: itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes, jobboldali, kereszténydemokrata, nagyon hazafias kormány, amely szembe megy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben, és mindeközben sikeres. Választást nyerni nagyon bonyolult dolog, de választást nyerni négyszer egymás után, nagy fölénnyel, "na, az nagyon nehéz" – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Richard Quest felvetette az ugandai melegellenes törvény ügyét, erre Szijjártó Péter az mondta, nem ismeri a konkrét jogszabályt, de ha valakit azért fenyegetnek – akár halálbüntetéssel is –, mert hisz valamiben, mert bármilyen közösséghez tartozik, mert beleszeret valakibe, azt határozottan elítéli. Magyarországon, függetlenül attól, hogy ki kibe szerelmes, függetlenül attól, hogy milyen közösséghez tartozik, itt biztonságban van, és védi az alkotmány – fogalmazott.

"Amíg ez a kormány a helyén van, addig senkinek sem kell félnie, tartozzon bármilyen közösséghez, legyen szerelmes bárkibe"

– mondta a külügyminiszter.

A műsorban az ukrán háború kapcsán elmondta, minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. Kiemelte, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne kerüljön közvetlen összetűzésbe az Orosz Föderációval.

(Kiemelt kép forrása: MTI/Bús Csaba)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.