Magyarország terrortámadásnak tekinti, ha a Török Áramlatot megtámadják

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke az intézmény K8 – gazdasági pezsgés a Kárpát-medencében című keddi konferenciáján nyilatkozott a Török Áramlat védelmének fontosságáról.

2022. október 19., 16:41

Szerző:

„A Kárpát-medence önálló gazdasági egység, amelynek ki kell aknáznia a lehetőségeit. A Kárpát-medence önálló gazdasági egységet képez, ez a természeti adottság pedig együttműködésre késztet minket. Ezt már korábbi gondolkodók is kiemelték, tehát a feladat nem olyan bonyolult, egyszerűen követni kell a régiek iránymutatását” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs. A kuratórium elnöke megjegyezte: nemzetstratégiai cél, hogy a térségben gazdasági együttműködések jöjjenek létre – írja az Index. A Török Áramlat védelmének fontosságát is hangsúlyozta, mert az egész régiós gazdaság sorsa múlhat a gázvezeték épségén.

V4 helyett K8

„A V4-es együttműködés terhelt, mivel azok a pártok, amelyek ezt az együttműködési formát támogatják, a csoporton belül ellenzékben vannak” – jelezte Orbán Balázs az Indexnek adott nyilatkozatában. Szerinte a szövetséget nem kell lecserélni, de ezzel párhuzamosan nagy jövőt jósol a K8-as együttműködésnek is. Ebbe nyolc ország tartozik bele: Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria. 

Orbán Balázs szerint az orosz–ukrán háború közepette kiemelten kell kezelni a kritikus infrastruktúrák védelmét, amihez szerinte nemzetközi együttműködésre van szükség. Ezt támasztják alá az Északi Áramlatot ért támadások is, amelyek rámutattak arra, hogy elengedhetetlen a vezetékek védelmének biztosítása. Ha a Török Áramlattal történik valami, az az egész régiós gazdaságot tönkreteheti. Ahogy azt korábban a miniszterelnök kiemelte, a politikai igazgató is hangsúlyozta:

„a kormány az országgal szembeni terrortámadásnak tekinti, ha valaki megtámadja a Török Áramlatot.”

(Kiemelt fotónk: Orbán Balázs. MTI/Koszticsák Szilárd)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.