Népszerű élelmiszereket hívott vissza a Nestlé

Sokan kedvelik azokat a szószokat, amelyeket a Nestlé kénytelen volt visszahívni.

2024. július 3., 17:58

Szerző:

Többféle termék is érintett abban a termékvisszahívási ügyben, amelyet a Nestlé kezdeményezett – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nestlé Hungária Kft. számára csak a termékvisszahívás maradt lehetőségként, mivel bizonyos, általuk forgalmazott félkész termékekben és mártásalapokban glutén jelenlétét fedezték fel, ám ezt a termékek csomagolásán nem jelezték.

A különböző allergének jelenléte akár súlyos mellékhatásokat és komoly rosszullétet is kiválthat, sőt extrém esetben akár életveszélyes állapotot is előidézhet azoknál, akik allergiásak az adott összetevőre. A glutént tartalmazó búzafélék és a belőlük készült termékek az arra érzékenyeknél sokféle kellemetlenséget is előidézhetnek, még abban az esetben is, ha csak minimális mennyiségben van jelen bennük ez az allergén.

A Nestlé kivonta a forgalomból az érintett termékeket

A magyarországi élelmiszerbiztonsági szabályok szigorúan meghatározzák, hogy mely allergéneket szükséges jelölni a termékeken.

A Nestlé egy-egy szósz és mártásalap tekintetében ezen kötelezettségének nem tett eleget, így azok veszélyt jelenthetnek a gluténérzékeny fogyasztókra. Az eset kapcsán a MAGGI 500 grammos kiszerelésben kapható, üveges szószai érintettek: a MAGGI Zöldfűszeres bolognai, a MAGGI Klasszikus bolognai és a MAGGI Arrabiata szósz egyes szériái sem felelnek meg a követelményeknek.

Az alábbi azonosítóval ellátott termékeket hívta vissza a forgalmazó: 240422B/1, 240422C/1, 240524B/1, 240422A/1, 240326C/1. A minőségmegőrzési időt is érdemes figyelni, az alábbi dátumokkal ellátott termékek érintettek: 2026.04.30, 2026.05.31. és 2026.03.31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy akik a fenti azonosítókkal ellátott termékekből vásároltak, és gluténérzékenységgel küzdenek, semmiképpen ne fogyasszák el a termékeket.

Folyamatosan ellenőrzik a termékeket

A hazai felhasználókat megnyugtathatja az a tény, hogy a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzéseket végez, és munkájuk során a termékeket laboratóriumi vizsgálatoknak is alávetik, de egyúttal azt is ellenőrzik, hogy a csomagoláson feltüntetett információk megfelelnek-e a valóságnak.

Mint arról mi is beszámoltunk, legutóbb a hazai kereskedelmi láncokban elérhető gineket ellenőrizték, és 3 terméket ki is vontak a forgalomból, a gyártók pedig összesen nagyságrendileg 5 millió forintos büntetésre számíthatnak. A hiányosságok között szerepelt hibás címke, nem megfelelő alkoholtartalom, valamint a vásárlók megtévesztésére alkalmas dizájnt is kifogásolták a szakemberek.

A hazai kereskedelmi láncok saját hatáskörben is visszavonhatják a termékeket, amennyiben valamely gyártási tételről utóbb kiderül, hogy például szennyezett alapanyag került bele, vagy egyéb probléma merült fel vele kapcsolatban. A legnagyobb áruházak és gyártók élnek is ezzel a lehetőséggel, így a legkisebb probléma esetén is felhívják a vásárlók figyelmét az esetleges hiányosságokra és visszahívják a termékeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.