A Nébih ellenőrzésén nem mentek át a kedvelt szeszesitalok – betiltották a forgalmazásukat

Néhány sokak által fogyasztott gin nem felelt meg a Nébih hatósági ellenőrzésén.

2024. július 3., 11:58

Szerző:

A Szupermenta program keretében termékteszteket végeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, ezúttal a szeszesitalokat, konkrétabban a gineket vizsgálták meg – számolt be róla a hivatal a weboldalán.

A szakemberek egy összehasonlító vizsgálatot végeztek, és összesen 27 gint elemeztek ki, amelyek egy hatósági, egy laboratóriumi és egy népszerűségi vizsgálaton is részt vettek. Ez utóbbi kategória is rendkívül fontos volt, hiszen a gin hosszú évek óta az egyik legkedveltebb szeszesital Magyarországon. A minőség-ellenőrzés már csak azért is indokolt, mert a gin számos koktél alapanyaga is, amelyeket a nyári időszakban hazánkban is előszeretettel fogyasztanak.

A hivatal külön kezelte a gin, illetve a London gin megnevezésű italokat, és a vizsgálatba a 20 külföldi gin mellett 7 magyar terméket is bevontak, amelyek a legnagyobb kereskedelmi láncok kínálatában is megtalálhatóak.

A Nébih több hiányosságot is feltárt

Az ellenőrzés során az italok metanol-, alkohol- és cukortartalmát is ellenőrizték, illetve azt is, hogy a csomagoláson feltüntetett információk megfelelnek-e a jogszabályoknak, és valós állításokat tartalmaznak-e. Néhány problémát feltártak a vizsgálatok során, például az egyik gin metanoltartalma meghaladta a határértéket, mivel borpárlatot is tartalmazott, de ez nem engedélyezett összetevő a ginek esetében.

A ginek címkéin szereplő adatok sem minden esetben csúsztak át a teszteken, ugyanis volt köztük olyan, amely bár Magyarországon készült, ám ezt nem jelölték rajta, sőt a dizájn, a grafikai elemek és a színek is mind azt sugallták, hogy egy külföldi termékről van szó.

Egy másik terméken a „finest destilled” kifejezés szerepelt, amely csak azon italokra érvényes, amelyek egy különleges eljárással készülnek el, ám ez a termék nem felelt meg a desztillált ginekre vonatkozó előírásoknak, ráadásul az alkoholtartalma sem egyezett az üvegen megjelölttel.

A Nébih összesen 3 termékkel kapcsolatban döntött úgy, hogy betiltja azok forgalmazását az élelmiszerminőségi hibák és a megtévesztő jelölések miatt. A gyártókkal szemben azonnal eljárást kezdeményeztek, és arra is számíthatnak, hogy a hatóság bírságot szab ki az érintett termékek miatt. A Nébih tájékoztatása szerint ennek mértéke összesen 5 millió forint körül alakul.

A problémás ginekről a Nébih ennél bővebb tájékoztatást nem adott, az azonban biztos, hogy ezen termékek eltűnnek a boltok polcairól – hogy mennyi időre, az a hatóságon is múlik. Azt azonban nyilvánosságra hozták, hogy a London ginek kategóriában versenyző italok közül a Tanqueray London Dry Gin teljesített a legjobban, ezt követi a Beefeater London Dry Gin, a 3. helyen pedig a London Hill London Dry Gin végzett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. július 5., 16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

2024. július 5., 14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.