Gyorsfagyasztott terméket hívott vissza az Auchan, mert hallucinogén hatású növény kerülhetett bele

Visszahívták az Auchan fagyasztott zöldbabját, mert csattanó maszlag lehet a termékben. 

2024. június 5., 16:57

Szerző:

Visszahívja a polcokról az Auchan Gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbab-termékét a Nébih, fennáll ugyanis a veszélye, hogy a termékbe csattanó maszlag keveredett.A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszanak a termékből. A közlemény szerint az Auchan „Gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbab” elnevezésű termékének 450 grammos kiszerelését hívták vissza. 

Az Auchan zöldbabjának lehetséges szennyezettségét egy erősen mérgező gyomnövény okozta

A csattanó maszlag ún. tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. A gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet. Emiatt napjainkban az orvostudomány a leveleiből és terméseiből készült kivonatokat alig használja, csak pár alkalmazása maradt, például a Parkinson-kór, köhögés és asztma ellenszereként. Ezt az erősen mérgező növényt régóta ismert hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését.

Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

„Az érintett termék bármelyik Auchan áruházba visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit” – közölte a Nébih.

(Fotó: Jean-Michel Delage / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.