TASZ: a rendőrség jogsértően akadályozta a diáktüntetést a Várban

A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a tüntetésen éppen a rendőrség teremtett olyan balesetveszélyes helyzetet, amiért a tüntetőket kérte számon.

2023. szeptember 19., 16:09

Szerző:

Jogsértést követett el a rendőrség, amikor a Várban, amikor az Orbán Viktor hivatala elé igyekvő tüntetők útját állta a lepcsőkön, véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. A Mérce által is ismertetett szakvélemény szerint nem volt indokolt a Karmelita kolostor előtt jóval, a lépcsőn útját állni a szeptember 15-i diáktüntetőknek, és a tüntetés helyszínén a jogvédők már figyelmezetették is a rendőrség parancsnokait, a helyzet balesetveszélyes.

Ráadásul a sorfallal a rendőrség a tüntetők szabad véleménynyilvánítását is korlátozta, amennyiben pedig engedik őket a Karmelita elé, nem történt volna komoly jogsérelem. Éppen ezért a TASZ szerint a helyzetet „a rendőrség szereptévesztése” idézte elő.

„Ebben a szereptévesztésben különösen visszás volt, hogy a rendőrök arról beszéltek a hangosbemondón, hogy »a tüntetők magatartása tragédiához vezethet«, illetve hogy »vigyázzanak magukra és embertársaikra«. A Várba vonulás egyáltalán nem volt fenyegető, nem veszítette el a békés jellegét – a tüntetők dühét éppen a lezárás váltotta ki” – írta a szervezet közleménye.

Szerintük maximum egy be nem jelentett rendezvény okozott volna olyan helyzetet, amelyben a rendőrségi intézkedés ilyen mértéke indokolt, ezt a tüntetést azonban jó előre bejelentették.

A Mérce felhívja a figyelmet arra is, nem ez az első eset, hogy a jogsérelem gyanúja merül fel a rendőrséggel szemben a diáktüntetéseken. Ezzel szemben hétfőn kiderült, a tüntetés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság öt személlyel szemben indított szabálysértési eljárást, akik a tüntetésen pirotechnikai eszközöket használtak, vagy álláspontjuk szerint, a Vár előtt lépcsőkön okoztak balesetveszélyes helyzetet.

(Kiemelt kép: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook)