Tompos: a könnygázzal lefújt diáknak akartam segíteni

A Momentum parlamenti képviselőjét kiemelte a tömegből és előállította a rendőrség a szerdai diáktüntetésen.

2023. május 4., 12:45

Szerző:

Nem lett volna szabadna könnygázt használnia a rendőrségnek a szerdai diáktüntetésen, mert tartós látáskárosodást is okozhat – mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke csütörtök délben a Facebookon tartott sajtótájékoztatón.

Gelencsér azt mondta, hajnali négy óráig voltak a rendőrség Gyorskocsi utcai épületénél a tüntetést követően. Állítása szerint a demonstrációról bevitt fiatalok szüleit nem értesítették arról, hogy a gyermekeiket előállították és a helyszínre érkező ügyvédeket sem engedték be az épületbe.  A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) segített ellátni a fiatalkorúak jogi képviseletét – hangsúlyozta a Momentum elnöke.

Mások mellett Tompos Márton országgyűlési képviselőt is előállította tegnap a rendőrség. A politikus úgy emlékszik, hallotta, amint azt mondja valaki, “azt vegyétek ki” és három másodperc múlva kiemelték őt a tömegből. Megbilincselték, majd gyorskötözővel összeszorították a csuklóit.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta, bevitték a Gyorskocsi utcai fogdába, de nem vettek fel tőle jegyzőkönyvet. Néhány óra elteltével közölték vele, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás és tiltott gyűlésen való részvétellel gyanúsítják. “Se rendőrhöz, se kordonhoz nem értem” – reagált a vádakra Tompos a sajtótájékoztatón. Állítása szerint azon a tüntetőn akart segíteni, akit a médiában megjelent felvételeken, jól láthatóan bántalmaztak és közelről fújtak le könnygázzal az egyenruhások.

(Kiemelt kép: Tompos Márton, Momentum Mozgalom. Fotó: Tompos Márton Facebook-oldala)