Szijjártó véletlenül a magyar szurkolóknak is üzent: Nem jó összekeverni a sportot a politikával

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint nem jó összekeverni a sportot a politikával és a müncheni stadiont a magyar melegellenes pedofiltörvény miatt világítják ki a szivárvány színeivel.

2021. június 21., 18:22

Szerző:

„Rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva arra reagált, hogy München polgármestere szivárványszínű kivilágítást javasolt a Németország-Magyarország június 23-i Európa-bajnoki mérkőzésnek otthont adó stadionban. A kezdeményezés – és a müncheni városi tanács az azzal egyetértő mind a hat frakciója – az egyenlőség és az LMBTQ+ közösség tagjainak jogaiért melletti kiállásnak adna hangot.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a kivilágítás követelésében egyértelműen az a szándék mutatkozik meg, hogy a politikát belekeverjék a sport világába,

„hiszen mindenki tudja, miről van szó”.

Szijjártó szerint a múlt héten elfogadott, a kritikusai szerint melegellenes pedofiltörvény miatt lesz szivárványszínű a müncheni stadion:

„Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak. Törekvésüknek olyan formában is hangot akarnak adni, hogy egy sporteseménybe, melynek semmi köze a nemzeti törvényhozáshoz, bele akarják vinni a politikát. A sportnak és a politikának az összekeverése rendkívül káros, történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz. Ha valakik, akkor a németek ezt egészen biztosan jól tudják.”

Tegnap az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) állítólagos diszkriminatív gesztusok miatt vizsgálatot indított a Puskás Arénában rendezett Magyarország–Portugália és a Magyarország–Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzésekkel összefüggésben; Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodott egy holland lap szerint. Ennek fényében a külügyminiszter véletlenül a hazai szurkolóknak is üzenhetett.

Egyébként a stadion befestését a bajor kormányfő – Orbán Viktor egyik szövetséges pártjának, a CSU-nak a vezetője – is támogatja, a né,etek csapatkapitányának pedig az UEFA engedélyezte, hogy szivárvány színű karszalagban játsszon szerdán

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)