A svéd NATO-csatlakozásról már ma döntést hozhatna az Országgyűlés

A svéd NATO-csatlakozásról szóló zárószavazásra az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén kerülhet sor, amennyiben a kormány többség részt vesz a szavazáson. 

2024. február 5., 08:45

Szerző:

A svéd NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra – írja a 24.hu. A hétfői rendkívüli ülést az ellenzék kezdeményezte, 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Svédorszég NATO-csatlakozása mellett, napirendre kerül a Momentum eutanáziával kapcsolatos javaslata,és egy DK-s indítvány az akkumulátorgyárak fokozott munkaügyi ellenőrzéséről.  Már ma döntés születhet, persze csak akkor, ha kormánytöbbség részt vesz az ülésen.

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken sem a Fidesz, sem a a KDNP-frakció nem veszt részt azon a rendkívüli parlamenti ülésen, ahol a svéd NATO-csatlakozás kérdését vitatnák meg. Az amerikai nagykövetség is felhívta a figyelmet, hogy ez a rendkívüli ülés remek alkalom lehetne arra, hogy utolsóként Magyarország is ratifikálja a svédek NATO-tagságát. A 24.hu úgy tudja, hogy a kormánypárti frakciók nem vesznek részt az ülésen, így határozatképtelenség miatt szavazásra sem kerülhet sor. 

A svéd NATO-csatlakozás zárószavazásával megvárja a Fidesz a két miniszterelnök találkozóját

Nem vesznek részt a kormánypártok képviselői az ellenzék által kezdeményezett, és Kövér László házelnök által február 5-re összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, melyen a fő napirendi pont a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása. Azt, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt az Országgyűlés rendkívüli ülésén, a Fidesz-frakció sajtóosztálya erősítette meg az Atv.hunak, hozzátéve: a zárószavazással megvárjuk a két miniszterelnök találkozóját.

Orbán Viktor Budapestre invitálta Ulf Kristersson svéd kormányfőt, a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lenne. A találkozó eddig nem jött össze. A magyar miniszterelnök meghívására sms-ben válaszolt a svéd külügyminiszter: „Ebben a helyzetben nem látok okot tárgyalni”. A svéd közmédia, az Expressen híre szerint Tobias Billström azt üzente Orbán Viktornak, hogy természetesen reméljük, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a tagságot.

A magyar Országgyűlés csak február végén kezdi majd tavaszi ülésszakaszát, amikor is miniszterelnök ígérete szerint ratifikálni fogják a Svédország NATO-csatlakozását.

Utolsóként a svéd NATO-csatlakozásról

Ahogy arról korábban írtunk, már csak Orbán Viktoron múlik a svédek NATO-csatlakozása. Januárban a török parlament is megszavazta a svédek csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, így utolsó szavazóként már csak Magyarországon múlik a svédek NATO-csatlakozása.

Novák Katalin az X-en üzent a magyar kormánynak, hogy hogy miután Törökország is ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, most már a magyar parlament következik. „Most rajtunk a sor” – írta Novák Katalin az X-en. „Tárgyalásokat sürgetek a miniszterelnökökkel” – tette hozzá bejegyzésében a magyar államfő, aki tudatja, hogy az álláspontja ugyanaz, mint korábban: Svédország tagságával kapcsolatban több a pro, mint a kontra.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament üléstermében. Fotó: Magyar Országgyűlés  Facebook oldala)

21:37

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.