Orbán Balázs az ATV-ben: A magyar parlament nem egy szavazógyár

Orbán Balázs az ATV vendége volt, ahol többek között beszélt arról is miért nem szavazott még Magyarország Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. 

2024. január 25., 10:27

Szerző:

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főigazgatója volt Rónai Egon vendége a VOKS 2024 című műsorban szerdán este. Mint arról a 444.hu beszámolt, a magyar kormány nem lepődött meg azon, hogy Törökország hamarabb megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, hiszen a magyar parlament ülésrendje eltérő, és mint mondta: 

„a Fidesz-frakció az nem egy szavazógyár, a kormány nem mondhatja meg, hogy mire szavazzanak.”

A magyar Országgyűlés csak február végén kezdi majd tavaszi ülésszakaszát, amikor is miniszterelnök ígérete szerint ratifikálni fogják a Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Balázs aláhúzta a magyar állásfoglalást

Mint ahogy Orbán Balázs elmondta: „A magyar kormány álláspontja az első pillanattól kezdve világos: mi támogatjuk Svédország NATO-csatlakozását. Ezért terjesztettük be a parlament elé”, hozzátette a kormány álláspontja nem függ Törökországtól.

Rónai Egon azon kérdésére, hogy tud-e a főigazgató példát mondani arra, amikor a Fidesz-frakció hasonlóan ellenállt a kormány szándékának, Orbán azt felelte: 

 

„hogyne, az én munkanapjaim is egy nagy részét tölti ki a kormány és a frakció közti koordinálás, konzultáció.”

Bár a főigazgató azt mondta, hogy számos olyan példát tudna mondani, amikor a kormánynak meg kellett győznie a Fidesz-KDNP frakcióját egy-egy javaslat támogatásáról, végül konkrét példát ez ügyben mégsem mondott.

Svédország NATO-tagsága már csak Magyarországon múlik 

Magyarország maradt az utolsó NATO-tagállam, amely még nem hagyta jóvá Svédország NATO-hoz való csatlakozását. Mint arról korábban beszámoltunk Törökország ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást igaz náluk is hosszú időt vett igénybe a döntéshozatal. A török ratifikálással Svédország elérheti célját, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjává váljon, egy évvel és nyolc hónappal a védelmi politikájában fordulatot jelentő kérelem benyújtása után. A szomszédos Finnországgal összefonódott Stockholm 2022 májusában arra a következtetésre jutott, hogy a szövetségbe való belépés lenne a legjobb módja annak, hogy elrettentse az oroszországi agressziót Ukrajna invázióját követően. Finnország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

Orbán Viktor budapesti meghívását elutasította Ulff Kristenson svéd miniszterelnök, mint azt korábban megírtuk. Ehhez kapcsolódóan pedig Tobias Billström az újságíróknak kifejtette, hogy nincs értelme tárgyalásokat folytatni a magyar kormánnyal, de kiemelte azt is, hogy továbbra is fontos, hogy jó és termékeny párbeszéd jöjjön létre Magyarországgal. Most már csak Orbán Viktoron múlik, hogy Svédország elérje nagy álmát. 

(Fotó: Orbán Balázs Facebook oldala)

 

Tegnap 16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.