Orbán Balázs az ATV-ben: A magyar parlament nem egy szavazógyár

Orbán Balázs az ATV vendége volt, ahol többek között beszélt arról is miért nem szavazott még Magyarország Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. 

2024. január 25., 10:27

Szerző:

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főigazgatója volt Rónai Egon vendége a VOKS 2024 című műsorban szerdán este. Mint arról a 444.hu beszámolt, a magyar kormány nem lepődött meg azon, hogy Törökország hamarabb megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, hiszen a magyar parlament ülésrendje eltérő, és mint mondta: 

„a Fidesz-frakció az nem egy szavazógyár, a kormány nem mondhatja meg, hogy mire szavazzanak.”

A magyar Országgyűlés csak február végén kezdi majd tavaszi ülésszakaszát, amikor is miniszterelnök ígérete szerint ratifikálni fogják a Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Balázs aláhúzta a magyar állásfoglalást

Mint ahogy Orbán Balázs elmondta: „A magyar kormány álláspontja az első pillanattól kezdve világos: mi támogatjuk Svédország NATO-csatlakozását. Ezért terjesztettük be a parlament elé”, hozzátette a kormány álláspontja nem függ Törökországtól.

Rónai Egon azon kérdésére, hogy tud-e a főigazgató példát mondani arra, amikor a Fidesz-frakció hasonlóan ellenállt a kormány szándékának, Orbán azt felelte: 

 

„hogyne, az én munkanapjaim is egy nagy részét tölti ki a kormány és a frakció közti koordinálás, konzultáció.”

Bár a főigazgató azt mondta, hogy számos olyan példát tudna mondani, amikor a kormánynak meg kellett győznie a Fidesz-KDNP frakcióját egy-egy javaslat támogatásáról, végül konkrét példát ez ügyben mégsem mondott.

Svédország NATO-tagsága már csak Magyarországon múlik 

Magyarország maradt az utolsó NATO-tagállam, amely még nem hagyta jóvá Svédország NATO-hoz való csatlakozását. Mint arról korábban beszámoltunk Törökország ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást igaz náluk is hosszú időt vett igénybe a döntéshozatal. A török ratifikálással Svédország elérheti célját, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjává váljon, egy évvel és nyolc hónappal a védelmi politikájában fordulatot jelentő kérelem benyújtása után. A szomszédos Finnországgal összefonódott Stockholm 2022 májusában arra a következtetésre jutott, hogy a szövetségbe való belépés lenne a legjobb módja annak, hogy elrettentse az oroszországi agressziót Ukrajna invázióját követően. Finnország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

Orbán Viktor budapesti meghívását elutasította Ulff Kristenson svéd miniszterelnök, mint azt korábban megírtuk. Ehhez kapcsolódóan pedig Tobias Billström az újságíróknak kifejtette, hogy nincs értelme tárgyalásokat folytatni a magyar kormánnyal, de kiemelte azt is, hogy továbbra is fontos, hogy jó és termékeny párbeszéd jöjjön létre Magyarországgal. Most már csak Orbán Viktoron múlik, hogy Svédország elérje nagy álmát. 

(Fotó: Orbán Balázs Facebook oldala)