Megkapta a választ Orbán Viktor

A svéd külügyminiszter reagált Orbán Viktor budapesti meghívására, melyen Svédország NATO-csatlakozása lenne a téma. 

2024. január 23., 21:04

Szerző:

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy Budapestre invitálta Ulf Kristersson svéd kormányfőt, a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lenne. A látogatásnak hivatalos időpontja egyelőre nincs.  Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar kormányzat továbbra is arra vár, hogy a svéd kormányfő,Ulf Kristersson, vagy legalább külügyminisztere Budapestre látogasson és tárgyaljon a magyar kormány tagjaival. „Még nem döntötte el, hogyan válaszol” – ennyit üzent sms-ben a Reutersnek a svéd miniszterelnök szóvivője, amikor arról kérdezték, eleget tesz-e Orbán Viktor meghívásának. Most megérkezett a válasz a svéd külügyminisztertől: „Ebben a helyzetben nem látok okot tárgyalni”. A svéd közmédia, az Expressen híre szerint Tobias Billström azt üzeni Orbán Viktornak, hogy természetesen reméljük, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a tagságot

Tobias Billström üzenei Orbán Viktornak, hogy Svédország teljesen készen áll a NATO-tagságra

Arról ír a svéd közmédia, hogy a svéd külügy a törökországi fejleményeket szorosan figyelemmel kíséri. A török államfő napokon belül aláírja a svédek NATO-csatlakozási kérelem elfogadásáról szóló törvényt, ha a török parlament megszavazza azt – írja a Reuters. Így Orbán Viktor miniszterelnökön múlik, Törökország jóváhagyása után, a svédek NATO-csatlakozása. Törökország több mint egy éve késlekedik Svédország kérelmének ratifikálásával, mert a törökök szerint a svédek túlságosan engedékenyek az Ankara által a biztonságát fenyegető csoportokkal, köztük a kurd fegyveresekkel és annak a hálózatnak a tagjaival szemben, amely Ankara szerint felelős a 2016-os sikertelen puccsért. Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyíltan ahhoz kötötte Svédország NATO-tagságának ratifikálását, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja 40 új F-16-os vadászgép és a meglévő török flotta modernizálását célzó készletek beszerzésére irányuló török kérést. A Fehér Ház támogatta az F-16-osokkal kapcsolatos kérést, de a Kongresszusban erős ellenállás tapasztalható a Törökországnak történő katonai eladásokkal szemben. Már csak Orbán Viktoron múlik a svédek NATO-csatlakozása.

Orbán Viktor sürgette Ulf Kristerssont, hogy mielőbb látogassa meg Magyarországot

„Meggyőződésem, hogy az erős kölcsönös bizalomnak kell alapulnia minden Svédország és Magyarország közötti politikai és biztonsági megállapodásnak. Ennek szellemében javasolta a magyar kormány, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását” – írja Orbán Viktor. „Hívom Önöket, hogy jöjjenek el Magyarországra, amint lehetőségük nyílik eszmecserére minden területen, beleértve a komplex kétoldalú kapcsolatainkat, valamint szövetségesként és partnerként jövőbeli együttműködésünket a biztonság és védelem terén” – írja a magyar miniszterelnök.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.