Erdogan benyújtotta jóváhagyásra a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényt a parlamentnek

Magyarország maradt az egyetlen a tagállamok közül, amely továbbra sem támogatja a svédek befogadását a katonai szövetségbe.

2023. október 23., 17:44

Szerző:

Recep Tayyip Erdoğan elnök török aláírta és benyújtotta a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényt ratifikálásra a török parlamentnek. Vasárnap a svéd Expressen nevű lapnak svéd kormányzati források azt nyilatkozták, hogy heteken belül el is fogadja a török parlament a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját – írta meg az EuroNews.

Magyarország NATO-csatlakozást, immár egyedüliként, Magyarország továbbra is blokkolja. Kövér László márciusban azt mondta, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek befogadását a katonai szövetségbe, de most úgy tűnik, a házelnök tévedett.

Legutóbb szeptember közepén Szijjártó Péter külügyminiszter egy svéd tananyagként megjelölt videó kapcsán - amely a Fidesz kormányzása alatt történt események sorozatát a demokrácia leépítéseként értelmezte - jelezte Stockholmnak, hogy a NATO-csatlakozásuk magyar támogatása "nem lesz egyszerű". 

A ratifikációra azonban nincs meghatározott időkeret. A törvényjavaslatot a török parlament külügyi bizottságának is kell fogadnia, mielőtt ratifikálásra a képviselők elé kerülhet.

(Kiemelt kép: Adem ALTAN / AFP)