Ezen múlik Svédország NATO tagsága

Az Egyesült Államokon múlik, hogy megvásárolhatja-e Törökország a legmodernebb F-16-osokat. Svédország NATO-tagságának török támogatása azonban csak ezután képzelhető el.

2023. október 5., 11:31

Szerző:

Ezen a héten ismét összeült a török parlament, de a képviselők egyelőre nem szavaztak Svédország NATO-tagságáról. Ennek lehetséges okairól Tarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője azt mondta, hírek szerint Washingtonban még tárgyalnak arról, hogy milyen további feltételekhez kössék az F-16-os megvásárlását  – írja az Infostart.hu.

Ráadásul az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke, Robert Mendez úgy nyilatkozott, kétségei vannak afelől, hogy lehet-e egy olyan országot ilyen fegyverekkel támogatni, amely annak ellenére sem vitte a parlament elé Svédország NATO-tagságának kérdését, hogy a török elnök arra már „áldását adta”. Tehát nemcsak a republikánusoknak, hanem a demokratáknak is vannak fenntartásaik, noha Joe Biden elnök is már jóváhagyta – tette hozzá a szakértő.

A Svédország NATO-csatlakozása elé görgetett török akadályok közül az F-16-os vadászgépek megvásárlása, illetve a jelenlegiek korszerűsítése az, ami mindenképpen tető alá kell hozni a támogatásért cserébe – vélekedett Tarik Demirkan, aki szerint nem vitás, ha Ankara nem kap F-16-osokat, a svédek nem lesznek NATO-tagok.

(Kiemelt kép: a NATO-zászló egy nappal a NATO-csúcstalálkozó vége után a litvániai Vilniusban, 2023. július 13-án. (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto)
Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)