Németh Zsolt: támogatni fogjuk a svéd NATO-csatlakozást

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke egy interjúban beszélt a NATO-bővítéséről, Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolatáról, illetve arról is, hogy Novák Katalinnak milyen szerepe van az ukrán–magyar viszonyok alakulásában.

2023. október 6., 12:24

Szerző:

A külügyi bizottság fideszes elnökének meggyőződése, hogy Magyarország még a törökök előtt jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást. Németh Zsolt a Szabad Európának adott interjújában azt mondta, szerinte az országok közötti méretkülönbségek miatt az nem beleavatkozás az amerikai választásba, hogy Orbán nyíltan kiállít Donald Trump mellett, egyébként meg „jó a kémia” a volt amerikai elnök és a miniszterelnök között.

A svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja – mondta Németh, kiemelve, hogy a kormány ezt a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította. „Innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra“ – állapította meg bizottsági elnök.

Emlékezetes, hogy korábban Szijjártó Péter is azt mondta, technikai kérdésról van szó, erre Kocsis Máté Tusványoson azt mondta: „Elég goromba dolog egy kormánytagtól technikai kérdésnek minősíteni egy parlamenti döntést.” Erre a külügyminiszter megváltoztatta az álláspontját, a minapi Kormányinfón pedig Gulyás Gergely is megerősítette, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja a csatlakozást.

Arra a kérdésre, hogy akkor esetleg mégsem a svéd oktatófilm miatt kialakult sértettségről van-e szó, Németh kitérő választ adott: „Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció.”

Az újságíró sokadik, NATO-bővítést érintő kérdésére Németh Zsolt végül azt mondta: „Nézze, azt hiszem, jól körbejártuk a kérdést. Csak ismételni tudom: valóban nem egyszerű, sokszintű kérdésről van szó. De a lényeg akkor is az: meggyőződésem, hogy támogatni fogjuk a svéd NATO-csatlakozást.”

A bizottsági elnök a Kocsis Máté által bejelentett „szuverenitásvédelmi törvényről” azt mondta, hogy az nem Amerikának szólt, de szerinte a szuverenitás „a legforróbb témák egyike a világban és Európában is”. Németh állítása szerint a „külső befolyást” jogszabályokba lehet foglalni, de konkrétumokat nem tudott mondani az őszre tervezett törvénycsomagról.

A külügyi bizottság elnöke szerint Magyarország továbbra is a leghatározottabban elítéli az orosz katonai agressziót Ukrajnával szemben, valamint rendszeresen kinyilvánítja, hogy támogatjuk Ukrajna területi integritását és jogát az önvédelemre. Arra, hogy Szijjártó Péter rendszeresen találkozik Lavrov orosz külügyminiszterrel, érdemben nem reagált, de szerinte az oroszok részvétele és hozzájárulása nélkül nem lesz se tűzszünet, se béke.

Az ukrán–magyar párbeszéd Németh Zsolt szerint „javításra szorul”. Azt mondta, hogy ebben fontos szerepe van Novák Katalinnak, és bízik benne, hogy sikerült kimozdítani a magyar–ukrán kapcsolatokat ebből a „korlátozott kommunikációs helyzetből”.

(Kiemelt kép forrása: Omar Marques / ANADOLU AGENCY / AFP)

15:01

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.

13:40

Magyarországon 1 millió felett van a klímás lakások száma, de itt is nagy a különbség az ország különböző részein.