Svéd NATO-csatlakozás: a Fidesz nem vesz részt a parlamenti ülésen

Eldőlt, a svéd NATO-csatlakozás zárószavazásával megvárja a Fidesz a két miniszterelnök találkozóját.

2024. február 2., 15:23

Szerző:

Sem a Fidesz, sem a a KDNP-frakció nem veszt részt azon a  rendkívüli parlamenti ülésen, ahol a svéd NATO-csatlakozás kérdését vitatnák meg – tudta meg az ATV a Fidesz-frakció sajtóosztályától.

Amennyiben a kormánypárti képviselők elmaradnak, akkor a parlament határozatképtelenné válik, ami azt eredményezi, hogy a napirend előtti felszólalások után nem lehet elfogadni az ülés napirendjét – amelyet már ma eljuttattak a sajtó számára.

Az ülés kezdetét 13 órára tűzték ki,ott még a napirendi pontok között szerepelt a méltóságteljes életvégi döntésekről szóló javaslat vitája és az akkuüzemekkel kapcsolatos törvénymódosítás is – írja a lap.

Fidesz és a svéd NATO-csatlakozás

Mint arról korábban beszámoltunk, a török parlament már megszavazta a svédek csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, így utolsó szavazóként már csak Orbán Viktor miniszterelnökön múlik a svédek NATO-csatlakozása. 

Szijjartó Péter magyar külügyminiszter többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely megszavazza a kérelem elfogadását. Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szintén arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta az ATV kérésére válaszolva: 

„a kormány támogatja a csatlakozást, de bizalomépítésre lenne szükség.”

 és azt szeretnék, ha svéd miniszterelnök Magyarországra jönne.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson azt mondta, hogy : 

„a NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé, Svédország pedig „nagyon hamar” a katonai szövetség tagja lesz.”

A csütörtöki EU-csúcson Ulf Kristersson elzárkózott attól, hogy a svéd NATO-csatlakozás kérdésével foglalkozzanak, ahogy azt a hvg.hu-n olvashattuk: 

„Ezen a találkozón nem lesz semmilyen tárgyalás a NATO-ról.”

Most már az amerikaiak is sürgetik a feleket

Mindkét amerikai politikai párt törvényhozói felszólították a magyar miniszterelnököt, hogy az Országgyűlés minél előbb fogadjon el törvényt Svédország felvételéről az Észak-atlanti Szövetségbe. A Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának republikánus társelnöke és egy demokrata képviselő egyaránt azt kérte a Fidesz-kormánytól, hogy sürgősen módosítsa a Svédországgal kapcsolatos álláspontját – írta meg a hvg.hu a Reuters alapján.

(Kiemelt képünk: Az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP.)