Újabb fejlemények Sulyok Tamás ügyében: Dobrev Klára átadta bizonyítékait az ügyészségnek

Dobrev Klára átadta az ügyészségnek és a média képviselőinek azokat a dokumentumokat, amik szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás ügyvédként bűncselekményt követett el.

2024. május 23., 14:15

Szerző:

Dobrev Klára átadta bizonyítékait az ügyészségnek Sulyok Tamás köztársasági elnök ügye kapcsán, amelyek szerinte bizonyítják, hogy a volt ügyvéd, az Alkotmánybíróság volt elnöke magyar termőföldeket játszott külföldi kézre. A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótjékoztatóján elmondta, nem tartotta sokáig a dokumentumok átadása, mert nem beszélgetni mentek. Közölte, kérte az ügyészségtől, hogy írásban vegyék át, mert ahogy fogalmazott „Polt Péter ügyészségétől bármi kitelik”.

A politikus az újságíróknak is átadta bizonyítékait, és péntek 11 órara is sajtótájékoztatót hirdetett az ügyben. Dobrev Klára kiemelte, azért az ügyészséghez fordult, mert ezekben az ügyekben a Fidesz törvénymódosításának köszönhetően kizárólag Polt Péter ügyészsége járhat el. Azt mondta:

Az, hogy Polt mit kezd a dokumentumokkal, semmit nem változtat azon, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el.

Ezután megismételte, hogy Sulyok Tamásnak le kell mondania, független attól, hogy lesz-e eljárás, ugyanis, mint mondta, „olyan ember, aki még bűncselekményt is elkövetett, az százszorosan alkalmatlan arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse.”

A 168.hu is megírta, hogy erősen inog Sulyok Tamás, volt ügyvéd, az Alkotmánybíróság egykori elnökének széke. Dobrev Klára szerint ugyanis Sulyok magyar földeket játszott át külföldiek kezébe, amivel részesévé vált a szegedi földmaffiának. „Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Az ügyet hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be” – közölte korábban a DK politikusa egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot. Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt akkor még ügyvédként működő köztársasági elnök.

Az ügy kirobbanása után megszólalt a Sándor-palota is. Közleményükben azt írták: Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el.

Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Hozzátették, az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében. Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja.

 (Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök látható. Kép forrása: jogikonyvszalon.hu)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.