Veszélyben Sulyok Tamás széke: a volt ügyvéd magyar termőföldet játszhatott át külföldi kézre

Alighogy lecsengett az előző politikai botrány, melybe bele bukott Novák Katalin mellett Varga Judit is, most itt a következő ügy. Ezúttal a DK derítette ki, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök és egykori ügyvéd pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amivel az Alkotmánybíróság volt elnöke részesévé vált a földmaffiának. Magyarország elnöke persze mindent tagad, egyúttal bejelentette megteszi a megfelelő jogi lépéseket az őt ért vádak kapcsán.

2024. május 23., 08:55

Szerző:

Erősen meginogni látszik Sulyok Tamás, volt ügyvéd, az Alkotmánybíróság egykori elnökének széke. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője szerint ugyanis a jelenleg köztársasági elnökként tevékenykedő Sulyok magyar földeket játszott át külföldiek kezébe, amivel részesévé vált a szegedi földmaffiának. Ezt a politikus iratokkal tudja bizonyítani, melyet a mai napon át is ad előbb az ügyészségnek, majd a médiának.

Dobrev: Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző 

„Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Az ügyet hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be” – közölte Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője egy sajtótájékoztatón.

A politikus állítása szerint Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot stb.

Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás.

Így épület fel a szegedi földmaffia, és ennek segítségével osztrákok tették rá a kezüket magyar termőföldekre – jelentette ki Dobrev Klára, aki a sajtótájékoztatón egy 103 hektáros termőföld ügyét emelte ki, melynek esetében mindent Sulyok Tamás intézett. Állítása szerint a terület előbb egy Gyuris Gyula Ernő nevű strómanhoz került, aki Sulyok Tamás segítségével Kocsis Lászlónak ajándékozta a földet.

Mivel ajándékozásról van szó, ellenérték nélkül. Azért az nem túl életszerű, ugye, hogy több száz hektárnyi területet vadidegen emberek egymásnak ajándékoznak?

– mondta a politikus, aki a sajtótájékoztatón bemutatta a Sulyok Tamás által szignózott dokumentumot is. A második stróman ezután kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést azoknak a külföldieknek az Agronómia Kft. nevű cégével, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a földet, majd haszonélvezeti jogot adott a cég tulajdonosainak. mondta Dobrev. A politikus ismertette azt is, hogy a cég mögött három osztrák testvér állt: Franz, Ernst és Alois Kirchmayr. Dobrev ezután közölte, hogy a kölcsönszerződést, a jelzálogszerződést, valamint a haszonélvezet bejegyeztetését ügyvédként szintén Sulyok Tamás intézte, aki egyben az osztrák cég magyarországi kézbesítési megbízottja is volt.

Dobrev Klára ezután azzal zárta a sajtótájékoztatóját, hogy a DK nevében felszólította Sulyok Tamást, hogy – mivel a földmaffia egyik tagja nem testesítheti meg a nemzet egységét, nem lehet köztársasági elnök – Novák Katalinhoz hasonlóan mondjon le, majd bejelentette, hogy csütörtökön átadja az iratokat az ügyészségnek. Majd miután végzett az ügyészségen, a sajtónak is átadja az állításait igazoló iratokat.

Sándor-palota: Sulyok Tamás feddhetetlen

Az ügy kipattanása után nem kellett sokat várni arra, hogy a Sándor-palota közleményben reagáljon Dobrev Klára állításaira. Ebben a köztársasági elnök hivatala leszögezte:

Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Hozzátették, az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében. Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja.

„A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket” – állt a közleményben.

Sulyok Tamás anyagilag akkor is jól jár, ha lemond

A kormány még Schmitt Pál egykori köztársasági elnök (és egykori doktor) plágiumbotránya idején döntött úgy, hogy megváltoztatja az addig érvényes szabályozást, amelynek értelmében a korábbi államfő az elnöki megbízatása megszűnését követően akkor volt jogosult élete végéig különféle juttatásokra, ha legalább két éven át hivatalban volt. A tíz évet leszolgáló Göncz Árpád és az öt-öt éves hivatali idővel rendelkező Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököknek erre a törvényi rendelkezésre figyelemmel járt halálukig rezidencia, titkárság és sofőrös autó. 

A mindenkori államfő havi fizetését igen bonyolult képlet határozza meg, aminek minden évben a megelőző évi bruttó nemzetgazdasági átlagbér havi összege az alapja.

A KSH adatai alapján ez az összeg 2023-ra bruttó 571 200 forint volt. Ebből kell tehát kiinduljunk, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi pénz vár lemondása esetén Sulyok Tamásra. Az éves bruttó nemzetgazdasági átlagbér egyhavi összegét elsőként szorozzuk meg 3-mal, így megkapjuk a parlamenti képviselők havi fizetését (havi bruttó 1 713 600 forint). Utóbbit ismételten szorozzuk fel, most 2,7-tel, és máris megvan a parlament házelnökének, vagyis Kövér Lászlónak a keresete (havi bruttó 4 626 720 forint). Utolsó lépésként ismételten szorozzunk, ekkor már csak 1,1-gyel, és így jutunk el az államelnöki havi fixhez,

ami a jelen állás szerint több mint havi bruttó 5 089 392 forint. 

Ebből már könnyedén kiszámolhatjuk, hogy ha a most 68 éves volt ügyvéd, Sulyok Tamás csak a férfiak várható élettartamáig él (a KSH 2021-es legfrissebb statisztikája szerint ez jelenleg 70,7 év), akkor a köztársasági elnök 122,1 millió forinthoz jut hozzá.

(Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök. Forrás: Sulyok Tamás Facebook oldala)

Tegnap 11:25

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.