Sulyok Zelenszkijnek: Magyarország továbbra is a háború ellen van

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért.

2024. április 12., 07:51

Szerző:

Magyarország továbbra is háború ellen van, a magyar államfő szerint meg kell állítani azt, így a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása. A találkozón Sulyok Tamás köztársasági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett – áll a közleményben.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcson vett részt. A Sándor-palota közleménye szerint itt egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja az Index. A  köztársasági elnök a Vilniusban tartott csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban.

Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót

 A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. Így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása – írja a 444.

 A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására – írták. Sulyok Tamás kijelentette: jogászemberként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett – áll a közleményben.

 Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás leszögezte: Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a balti légtérrendészeti misszióban. A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két állam között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet - közölte a magyar köztársasági elnök. Nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek, és a két állam álláspontja között tapasztalható eltérések ellenére mindig nyitottak a párbeszédre.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomás Taraba miniszterelnök-helyettessel – folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott, mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. Egyetértettek és kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt - tájékoztatott a Sándor-palota.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Sulyok Tamás Facebook oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.