Háború: Oroszország riasztást adott ki, senki ne menjen most Izraelbe!

Az izraeli háború miatt adott ki figyelmeztetést az orosz külügyminisztérium, melyben arra kérik az ország állampolgárait, hogy ne utazzanak a Közel-Keletre, különösen ne Izraelbe vagy Libanonba.

2024. április 11., 12:02

Szerző:

A RIA Novosztyi tájékoztatása szerint az orosz külügyminisztérium a „gázai konfliktus eszkalációja” miatt aggódik, ami jó eséllyel összeköthető azzal, hogy nyugati hírszerzési szervezetek szerint Irán napokon belül megtámadhatja a zsidó államot, amellyel nyílt háború alakulhat ki a térségben – írja a Portfolio.

Iránt és a lehetséges támadást az orosz külügyminisztérium nem nevezte meg, vélhetően azért, mert Teherán jelenleg Oroszország egyik legfontosabb szövetségese. A helyzet továbbra is feszült a Közel-Keleten. A palesztin-izraeli konfliktuszónában, illetve a Libanon és Izrael közt húzódó vonalon instabil a szituáció – nyilatkozta az orosz médiának Marja Zaharova külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: bár jelenleg a palesztin területeket, Libanont és Izraelt mindenképp el kell kerülni, kevés az esélye annak, hogy a konfliktus átterjed a szomszédos Jordániára.

Elfajulóban az Izrael és Irán konfliktusa, akár már a héten megtámadhatja Irán Izraelt

Vészjósló, vihar előtti csend érzékelhető a Közel-Keleten. Mindenki arra vár, hogy Teherán beváltja-e ígéretét, és fegyveres konfliktusba keveredik-e Izraellel azután, hogy egyik legmagasabb rangú katonai parancsnokát – vélhetően egy izraeli – rakétacsapással likvidálták a szíriai főváros kellős közepén – írja az Index.

A Közel-Keleten egy olyan krízis alakult ki, amelynek súlyosbodása Magyarországon is mindent a feje tetejére állítana, beleértve a belpolitikát is. A damaszkuszi iráni nagykövetség elleni izraeli légicsapás után előbbre lépett a lehetséges forgatókönyvek sorában a közvetlen katonai konfliktus kirobbanása Irán és Izrael között. Nem ez a legvalószínűbb, de a legijesztőbb szcenárió jelenleg – írja a hvg.hu.

A helyzet roppant feszült, és sajnos sokban hasonlít az orosz–ukrán háború kirobbanása előttire

A lap emlékeztet, hetekkel, sőt napokkal azelőtt, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, a média azt a kérdést feszegette, mennyire reális egy háború kirobbanása. Az elemzések közvetlenül az invázió kezdete előtt is arra a következtetésre jutottak, hogy egy nyílt háború Oroszország és Ukrajna között kifejezetten irracionális kimenetele lenne a két ország között akkor már évek óta zajló konfliktusnak. Leginkább azért – szólt az érvelés –, mert egy nyílt háborúval mindkét fél rosszul járna. Aztán mégiscsak kitört a háború, még ha a feltevés, miszerint mindkét fél valóban rosszul jár vele, igaznak bizonyult.

Most hasonló a helyzet a Közel-Keleten. Ezúttal Irán és – a közben a Gázai övezetben a Hamásszal leszámolni akaró – Izrael feszül egymásnak. Egyik fél sem járna jól egy nyílt háborúval, a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a legrosszabb forgatókönyvet még a legoptimistább elemzők sem zárják ki.

(Kép forrása: Pixabay)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.