Orbán Viktor: Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat

Brüsszel be akar préselni bennünket egy háborúba, de Magyarország szabad és szuverén ország, és az is marad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök március 15-ei, több tízezer ember előtt mondott ünnepi beszédében Budapesten, a Nemzeti Múzeumnál.

2024. március 15., 12:13

Szerző:

Orbán Viktor kijelentette:  Magyarország csak  a békével járhat jól, nem kérünk a háborúból. A kormányfő kiemelte: „mi itt, Budapesten ismerjük a háborút. Halottak százezrei, hadirokkantak, özvegyek árvák, lerombolt hidak, bombatölcsérek százai, földönfutóvá tett emberek tízezrei; egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat, éppúgy, mint Petőfiék idejében. Olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, amire „nem áll rá a magyarok keze”, ami a „magyar szellem számára kárhozatos”, ami „idegen a magyar élettől” – mondta. 

Úgy fogalmazott:

„be akarnak bennünket préselni egy háborúba, migránsokat akarnak a nyakunkba sózni, és át akarják nevelni a gyerekeinket, de mi nem megyünk háborúba, nem engedjük be a migránsokat, és nem adjuk oda a gyerekeinket sem”. 

Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy, és olyan világos, mint a Nap, mert Magyarország szabad és szuverén ország, és az is marad – mondta Orbán Viktor. 

A kormányfő felidézte: Brüsszel nem az első birodalom, amelyik szemet vetett Magyarországra, de az elmúlt ötszáz évben minden birodalom belátta előbb vagy utóbb, hogy elnyomással, zsarolással, erőszakkal, Bach-huszárokkal, pufajkásokkal nem megy velünk semmire. 

„Elfogyott a félhold, elkopott a kétfejű sas karma és elvásott a vörös csillag is” – fogalmazott, hozzátéve: mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül Góliát. Emlékeztetett azonban arra is, hogy a kiegyezéssel megmutattuk: ha megkapjuk a tiszteletet, mi is megadjuk, ami jár. 

Értékelése szerint egyedül Brüsszel nem akarja megérteni ezt.

1848-ban megálltunk Schwechatnál, most nem tesszük, most Brüsszelig fogunk menetelni, és mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban 

– közölte.

 

(Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepség előtt a Múzeumkertben 2024. március 15-én. MTI/Máthé Zoltán)

Mindenkit megmotoznak a Valton emberei

A Kálvin tér és az Astoria felől csak kordonokon keresztül lehetett bejutni a Múzeum körútra, a Valton biztonsági őrei mindenki táskájába benéztek, és a ruhát is átvizsgálták – számolt be róla a Telex. A keresztutcák is le vannak zárva. A körúti járdákat külön kerítésekkel választották le, amelyeket valamiért fekete fóliával takartak le, de itt nyitva vannak, működnek a kávézók – írják.

Szabó Bálint próbálta megzavarni Orbán Viktor beszédét

A furcsa politikai akcióiról ismert Szabó Bálint volt szegedi képviselő egy trombitával érkezett a Múzeum körútra, hogy megzavarja Orbán Viktor beszédét – írja az Index. A lap helyszíni tudósítója szerint minden lépését biztonsági emberek követik. Többen rákiabáltak a tömegből, hogy nem hallják tőle a miniszterelnököt. A trombitálás az élő tévés közvetítésekbe is behallatszott.

A Momentum a kegyelmi botrányról kérdezte a miniszterelnököt

A Momentum egy mozgó plakáttal körözött a lezárt terület környékén, amelyen azt kérdezték Orbán Viktortól: ki a valódi felelős a kegyelmi botrányban?

(Kiemelt képünk: Budapest, 2024. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én. MTI/Máthé Zoltán)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.