Időjárás – Bécs felől érkező felhők fenyegetik a napsütéses, derűs ünnepet

Nyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet a nemzeti ünnepen, a hosszú hétvégén enyhe, ámde felhős lesz az időjárás. 

2024. március 15., 08:04

Szerző:

A kezdetben erősen felhős, borult tájakon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és általában gomolyfelhős, napos időjárás várható, ám közben nyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet, amely egyre nagyobb területen meg is vastagszik. Csapadéknak napközben kicsi az esélye. A légmozgás nagyrészt gyenge vagy mérsékelt marad – írja a HungaroMet időjárás-előrejelzése.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. Késő estére 4 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Habár felül a fronthatás

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Időjárás a hosszú hétvégén

Szombaton hidegfront érkezik, emiatt erősen felhős vagy borult idő várható több helyen esővel, záporral, de néhol zivatarok is kialakulhatnak. A csapadék-valószínűség térképen látható, hogy a nagyobb mennyiség a Dunántúlon várható, a Tiszántúlra csak estefelé ér a csapadék. 

Vasárnap a front kelet felé távolodik, a csapadék súlypontja is kelet felé helyeződik, inkább a Tiszántúlon és északkeleten lehet még sok lesz a felhő, illetve csapadék. A front mögött megerősödik az északnyugati szél. 

Nem lesz lényeges különbség a két nap hőmérsékletében, csak 1-2 fokot esik vissza szombatról vasárnapra. A felhős idő miatt fagyra sem kell számítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Lánchíd oroszlánja 2021. március 15-én. Fotó: Dimény András /168)

16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.