Sulyok Tamás beiktatási beszéde: „a jogállamot kívánom képviselni”

Sulyok Tamás államfő a beiktatása alkalmából tartott ünnepi beszédében vasárnap egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az alaptörvényben meghatározott jogkörben a jogállamot kívánja képviselni, és azt is kiemelte, számára minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető.

2024. március 10., 16:02

Szerző:

Sulyok Tamás megjegyezte, személyiségéből adódóan képtelen hajlékony értelmezési keretű vagy érdekalapon változó jelentésű fogalmi kerettel operálni, a jogállam fogalmát annak eredeti jelentése szerint csak úgy használja, hogy az állam működésének egésze a jognak van alávetve. 

„Feladatom és szolgálatom mostantól más, mint amit eddig végeztem, de az alapértékek ugyanazok, mint amikhez eddig is hűen, határozottan tartottam magam. Köztársasági elnökként is az alaptörvény munkám sarokpontja, kerete és mércéje” – fogalmazott Sulyok Tamás, hozzátéve: az alaptörvény pontosan fogalmaz, a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. 

Ez az egység az, amit nem lehet és nem is enged megbontani és ez a működési forma az, amelynek keretei között értelmezi a szolgálatát és melynek határait következetesen fogja őrizni és nem engedi átlépni – rögzítette.

Sulyok Tamás hivatalba lépése már megtörtént

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Novák Katalin lemondása után Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Mindössze négy nappal a jelölése után, titkos voksolással választotta meg a parlament az egyedüliként induló államfőjelöltet.

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 5-én lépett hivatalba, a hírek eleinte arról szóltak, hogy a szokásoktól eltérően nem lesz beiktatási ünnepsége. Az Alkotmánybíróság volt elnöke szinte fű alatt vette át a hivatalát, ami hivatalosan akkor derült ki, amikor közleményt tettek közzé első intézkedéséről, Svédország NATO-csatlakozását ratifikáló parlamenti döntés ellenjegyzéséről.

(Kiemelt képünk: Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én. Mellette Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j2). MTI/Illyés Tibor)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.