Simonka György Rogán Antallal és Kubatov Gáborral is többször találkozott az ellene folytatott nyomozás alatt

Novemberre halasztották Simonka György perét, melyben a koronatanú súlyos kijelentéseket tett. 

2024. július 16., 13:21

Szerző:

A korrupcióval vádolt, ugyanakkor az önkormányzati választásokon Pusztaottlakán polgármesternek választott Simonka György perét novemberre halasztotta a Fővárosi Törvényszék. Ekkor lesz majd az ügy koronatanújának, J. Gábornak a meghallgatása – számolt be a 24.hu. A gyanúsítottból az ügyészség tanújává előlépett J. Gábor Simonka György bizalmasa volt, könyvelőként és „reorganizációs szakemberként” tevékenykedett a volt fideszes képviselő mellett.

A koronatanú már márciusban feltáró vallomást tett arról, hogyan működött a korrupció és a túlárazás rendszere, és ezáltal az európai uniós pénzek megszerzése Simonka György irányításával. Vallomásában arról is beszélt, hogy Simonka miként próbálta érvényesíteni politikai befolyását annak érdekében, hogy megállítsa, vagy legalábbis enyhítse az ellene és társai ellen indult eljárást. 

Simonka György Rogánnal és Kubatovval is találkozott

J. Gábor vallomása szerint Simonka Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, és Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával, egyben alelnökével több találkozót is folytatott a nyomozás és a büntetőeljárás folyamán. Rajtuk keresztül próbált eljutni Orbán Viktor miniszterelnökig, akinek tudomása szerint egy levelet is küldött, hogy őt is tájékoztassa ártatlanságáról.

A vallomásban az is elhangzott, hogy Simonka utalást tett arra is, hogy Rogán és Kubatov nemcsak információkkal rendelkezett ügyéről, hanem az érdekében az eljárást is befolyásolták. A 24.hu megkeresésére az üggyel kapcsolatban eddig sem Rogán Antal, sem Kubatov Gábor, sem Orbán Viktor nem válaszolt. 

Simonka román politikusoktól is segítséget várt

A koronatanú szerint Simonka Györgynek volt egy „B terve” is arra az esetre, ha „teljesen elfogyna a levegő körülötte”.  Simonka ugyanis arról beszélt neki, hogy ha olyan helyzetbe kerül, akkor román politikusoktól, személyektől fog tudni védelmet kérni, akikkel jó kapcsolatot alakított ki részint az ortodox egyházon keresztül, részint a dél-békési kistérség határon átnyúló együttműködésének köszönhetően. 

Simonka elmondta neki azt is, hogy több olyan információval is rendelkezik, hogy Magyarország milyen eszközökkel, milyen finanszírozással, és milyen módon avatkozott bele román belügyekbe.  A romániai szervek ezzel kapcsolatban már több alkalommal is megkeresték, ám ezeket a megkereséseket eddig elhárította. De adott esetben kihasználja majd ezeket a kapcsolatokat, ha menekülnie kell - állította Simonka a tanú vallomása szerint. 

A lap megkereste Simonka Györgyöt is, aki nem reagált a vallomásra. De azt hozzátette válaszában, hogy J. Gábor vallomása csupán pletykákon alapul, ő maga semmit nem látott, csak másoktól hallott szóbeszédet. És közölte, hogy nem tartja elegánsnak és korrektnek, hogy a tanú már most nyilatkozik a sajtónak, miközben a meghallgatása és vallomástétele még folyamatban van és november végéig biztosan eltart. 

(Kép forrása: Simonka György Facebook-oldala)