Startvonalról kezdik újra a Simonka-ügy tárgyalását

Másodjára is újrakezdik a Simonka-ügy tárgyalását a bíróságon.

2024. január 2., 15:51

Szerző:

Ezt a vezető büntetőtanácsban bekövetkezett személyi változások indokolják – értesült a Magyar Narancs. A döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy több mint ötven hónap után ugyanott tart Simonka György ügye, mint az első előkészítő ülésnél. A jogerős ítélet még a kanyarban sincs.

A volt fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019-ben emeltek vádat. A vádlottak padján ott ül a politikus felesége, unokahúga, valamint egykori üzlettársai is, összesen 33-an. A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja őket.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják. Ennek ellenére az ügy elsőrendű vádlottja többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott a büntetőper kezdete óta közel 200 millió forint értékben.

Simonka György annak ellenére szabadlábon védekezhet, hogy maga az ügyészség vádirata mondta ki, hogy tanúkat próbált meg megvásárolni.

(Kiemelt kép: Simonka György Fásy Ádám társaságában egy orosházi koncerten. Forrás: Simonka György FB-oldal)

 

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.