A Simonka-per kezdete óta 165 millió forint állami és EU-s támogatást kapott az elsőrendű vádlott

Két éve tart ellene az eljárás.

2022. január 28., 10:07

Szerző:

Miközben Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják, az ügy elsőrendű vádlottja többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott a büntetőper kezdete óta – tudta meg a 24.hu

Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják. Bár a vád szerint Simonka volt a bűnszervezet vezetője, ő csak a harmadrendű vádlott, a másodrendű a Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetője, az elsőrendű pedig a Magyar Termés TÉSZ Kft. korábbi feje, Kékessy Mihály György őstermelő, gazdálkodó. Ő az, aki az elmúlt két évben is százmilliós támogatásokban részesült, mutat rá a 24.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) nyilvántartása alapján.

Ezek mind agrártámogatások, 2020-ban 82,9 milliót, tavaly pedig 82,2 milliót folyósított neki a MÁK. Az összegek között vannak olyanok, melyeket még a per indulása előtt ítéltek oda Kékessynek, több támogatásról viszont már a per indulása után született meg a döntés. 

Kékessynek a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint felelnie kell

  • üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt,
  • valamint két rendbeli folytatólagosan, egy esetben bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is.

Vele szemben a vádhatóság vagyonelkobzást elrendelését is kérte a bíróságtól, igaz csupán 16 millió forint erejéig. 

(Kiemelt képünk: Varga Gábor (b) és Simonka György fideszes képviselők beszélgetnek az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. október 1-jén a Parlamentben. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.