Újrakezdik Simonka György büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken

Két és fél év után, talán soha nem ér véget ez az eljárás. 

2022. június 16., 11:57

Szerző:

Közel 25 tárgyalási nap nap és több mint két és fél év után október közepén elölről kezdik Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Narancs.hu

Az értesülést a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője erősítette meg. Elmondta, hogy a tárgyalást eddig vezető bíró, Metzing Márton pályázata sikeres lett, így immár a Kúria büntetőbírájaként folytatja, ezért új bírót jelöltek ki a tanács élére. Neki azonban el kell mélyednie az ügy részleteiben, ezért a már így is hosszú tárgyalási szünet után október közepére írták ki az újabb tárgyalási napot.

A sajtószóvivő az ügy újrakezdésével kapcsolatban elmondta, hogy „nem szerencsés, végképp nem optimális, de szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen ez a lépés, hiszen kollégánk távozott a Fővárosi Törvényszéktől”. A lapnak hozzátette, a büntetőeljárásól szóló törvény lehetővé teszi, hogy az eddig a büntetőperben keletkezett anyagot rövidebben és a lényeget érintően olvassa fel és tekintse át a tanács az új eljárásban, így nem kell mindent felolvasni, ami az elmúlt közel 25 tárgyalási napon elhangzott.

„Elismerem, ez is napokat vesz igénybe, ahogy sok múlik a per szereplőin, a vádat képviselő ügyészségen, a vádlottakon és védőiken, hogy ők az eddigi tárgyalások mely részeit kívánják szó szerint visszahallgatni. Egyben arra is lehetőségük lesz, hogy kezdeményezzék: a per során eddig meghallgatottak közül egyeseket vagy néhányakat újra meghallgasson a bíróság”

– nyilatkozta a sajtószóvivő. A korábbi fideszes országgyűlési képviselőt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség.

(Kiemelt kép: Simonka György. Fotó: Rosta Tibor/MTI)