Visszavonul Simonka György az országos politikától

A Parlament helyett nyolc és fél év fegyház várhatja.

2022. február 22., 21:31

Szerző:

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolják a fideszes politikust. Lemondott választókerületi elnöki posztjáról Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség – értesült a 24.hu. A képviselőt az áprilisi választáson már nem indítja újra a kormánypárt, helyette Erdős Norbert agrárállamtitkár lesz a Fidesz jelöltje Békés megye 4. számú választókerületében.

Simonka György bár kivonul az országos politikából, de marad a Fidesz tagja, és szeretne továbbra is dolgozni Pusztaottlaka fejlődéséért – ebben a faluban volt korábban polgármester.

Az Orosházát és 26 másik települést magába foglaló dél-békési választókerületben Simonka György korábban háromszor is tudott nyerni, ám a politikus és több családtagja ellen 2019-ben vádat emelt az ügyészség. A képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vonták eljárás alá, összesen 1,4 milliárd forint kárt okozhattak. Simonka Györggyel szemben nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását és 850 millió forint vagyonelkobzást indítványozott a vádhatóság.

(Kiemelt kép: Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón, Békéscsabán 2014. március 4-én. Fotó: MTI / Rosta Tibor)

08:28

Az ukrán-magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.