Íme a segélykérő kézjel, ami bántalmazók ezreit buktathatja le világszerte

A bántalmazásra utaló kézjel globális elterjedése néhány évvel ezelőtt kezdődött. 

2024. augusztus 27., 09:54

Szerző:

Ahogyan azt lapunk is megírta néhány nappal ezelőtt számolt be róla a rendőrség, hogy Kaposváron egy fiatal nő bántalmazásra utaló kézjellel igyekezett segítséget kérni egy ruhabolt eladójától. Hatalmas szerencséjére az eladó azonnal tudta, miről van szó, így értesítette a rendőrséget – írja a 24.hu.

Biztonsági kamera rögzítette 

Az esetről egy felvétel is nyilvánosságra került, ugyanis az üzlet biztonsági kamerája mindent rögzített, a hatóság pedig ezt közzé is tette. A kézjel, amit a fiatal nő alkalmazott, három nagyon egyszerű mozdulatból áll: először is függőlegesen, összezárt ujakkal, észrevétlenül felemelte a kezét, majd a hüvelykujját behajotta, aztán pedig a többi ujját ráhajtotta, hogy a keze ökölbe szoruljon. 

A kézjel ismerete 

A nőnek óriási szerencséje volt, hogy a bolt eladója tudta értelmezni a jelzést, ugyanis a módszert sokan még nem ismerik. Ennek oka, hogy nem olyan régen kezdett globális szinten elterjedni. Az interneten számos videó található a téma kapcsán, a közösségi oldalakon, főleg a TikTokon nők százai, ha nem ezrei mutatták már meg oktató jeleggel, hogy hogyan kérhet valaki némán segítséget, ha bajban van. A dologban a magyar rendőrség is partner, ők is évek óta igyekeznek a kézjel jelentését beépíteni a köztudatba, a téma kapcsán még társadalmi kampányt is indítottak. 

Pár éve indult a program 

A Signal for Help elnevezésű programot egyébként 2020 áprilisában indították el Kanadában a Canadian Women’s Fundation szakemberei. A szervezet honlapján olvasható, hogy az egyszerű kézjelzést úgy tervezték meg, hogy a segélykérés videóhíváson keresztül, némán átadható legyen. Ebben az oktatóvideóban például egy banános süti recept átadása közben játsszák el a néma segélykérést: 

A magyar rendőrség is reagált 

A programra időben reagált a magyar rendőrség is, 2021-ben már sajtótájékoztatón mutatták be a módszert, továbbá társadalmi kampányt indítottak a kézjel elterjedése érdekében.  

Nem csodaszer 

A kanadai nőszervezet ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a segélykérő kézjel nem csodaszer. Fontos tudni, hogy mivel egyre szélesebb körben ismert, nem kizárt, hogy maga a bántalmazó is ismeri.  

(Kiemelt képünk Youtube videorészlet)