Bántalmazás: némán kért segítséget egy bolt eladójától az áldozat, bejött (videó)

Párkapcsolati bántalmazás miatt, némán kért segítséget a bolti eladótól egy nő, amit az megértett és segítséget hívott.

2024. augusztus 23., 11:34

Szerző:

A párkapcsolati bántalmazás soha, semmilyen körülmények között nem lehet opció – többek között ez a tanulsága annak a hírnek, amit a police.hu közölt. Cikkükben azt írják: a néma segélykérés csupán egy aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg. 

Hozzátették, pont így történt ez a napokban Kaposváron is, ahol egy fizikai bántalmazásoktól sem mentes kapcsolatból kiutat kereső nő látta az egyetlen megoldásnak, ha ily módon kér segítséget egy ruhabolt eladójától. Az áldozat az agresszor jelenlétében mindössze ennyit mert tenni, de ez épp elég volt ahhoz, hogy az eladónő megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget.

A rendőrség ezután pár perc múlva már a helyszínen is volt, a 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

A történteket az üzlet biztonsági kamerája is rögzítette.

Minden ötödik magyar nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában

Korábban megírtuk, hogy az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) adatai szerint minden ötödik magyar nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) becslései szerint számuk 223 ezerre tehető, miközben a rendőrségi statisztikában az esetek mindössze 5 ezreléke jelenik meg.

Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogy egyrészt milyen folyamatok vezetnek a lelki bántalmazástól a fizikai szintig, illetve arra, hogy milyen tévhitek és sztereotípiák azok, amelyek a bántalmazások táptalajává válnak.

Az eredmények szerint a magyar lakosság közel hatvan százaléka ismer olyan személyt, aki elszenvedője a párkapcsolati erőszak valamely típusának. A szexuális bántalmazás esetében ez az arány 32 százalékos. Többnyire nők és lányok az erőszak áldozatai és férfiak elkövetők, de a nők is megjelennek mint lehetséges elkövetők a megkérdezettek válaszaiban.

A válaszadók mintegy ötöde látja úgy, hogy a kapcsolati erőszak csupán a fizikai bántalmazással egyenlő, míg a 36 százalékuk úgy gondolja, hogy a kapcsolati erőszak csak a társadalom perifériáján lévő családokat érinti. A megkérdezettek 11 százaléka szerint egy-egy pofon megengedhető feszültségoldásként a párkapcsolatban. Minden ötödik válaszadó szerint az erőszak hátterében az áll, hogy a nő provokálja férfi partnerét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)