Minden második magyar szerint a férfi joga, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen a feleségével

A családon belüli erőszak elleni küzdelmet tévhitek és sztereotípiák is nehezítik. 

2021. november 16., 14:58

Szerző:

Az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) adatai szerint minden ötödik magyar nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) becslései szerint számuk 223 ezerre tehető, miközben a rendőrségi statisztikában az esetek mindössze 5 ezreléke jelenik meg – írja a HVG.

Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogy egyrészt milyen folyamatok vezetnek a lelki bántalmazástól a fizikai szintig, illetve arra, hogy milyen tévhitek és sztereotípiák azok, amelyek a bántalmazások táptalajává válnak.

Az eredmények szerint a magyar lakosság közel hatvan százaléka ismer olyan személyt, aki elszenvedője a párkapcsolati erőszak valamely típusának.

A szexuális bántalmazás esetében ez az arány 32 százalékos. Többnyire nők és lányok az erőszak áldozatai és férfiak elkövetők, de a nők is megjelennek mint lehetséges elkövetők a megkérdezettek válaszaiban. 

A felmérésben résztvevők 10-20 százaléka tévhitek alapján mondta el véleményét a kapcsolaton belüli bántalmazásról. Köztük

többen úgy gondolják, hogy a diplomások körében nem fordul elő erőszak, valamint azt is, hogy az első gyermek születése után megszűnnek a problémák.

A válaszadók mintegy ötöde látja úgy, hogy a kapcsolati erőszak csupán a fizikai bántalmazással egyenlő.

A válaszadók 36 százaléka úgy gondolja, hogy a kapcsolati erőszak csak a társadalom perifériáján lévő családokat érinti. 

A megkérdezettek 11 százaléka szerint egy-egy pofon megengedhető feszültségoldásként a párkapcsolatban. Minden ötödik válaszadó szerint az erőszak hátterében az áll, hogy a nő provokálja férfi partnerét.

A kutatásban résztvevők 51 százaléka szerint a férfi joga a szexuális kapcsolat létesítése a feleségével.

Ennél is többen vélekednek úgy, hogy az áldozat felelős az erőszakért, ha nem lép ki a bántalmazó kapcsolatból. 

Kutatók egybehangzó véleménye szerint a felsorolt sztereotípiák gyengítik a probléma hatékony kezelését. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)