Sándor-palota: az ügy le van zárva

A Sándor-palotánál érdeklődött az Index, hogy valóban találkozott-e Balog Zoltán szervezésében Novák Katalin a kegyelmi döntés előtt K. Endre feleségével. 

2024. február 13., 10:21

Szerző:

Ahogy arról írtunk, Balog Zoltán szervezhette meg a találkozót K. Endre felesége és Novák Katalin között, ezért az Index megkérdezte a Sándor-palotát. Sándor-palota állítása szerint a lemondott köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével – írja a 24.hu. Egy jelenleg is aktív miniszter közvetlen munkatársától azt az információt kapta a 444, hogy K. Endre „benne volt Balog körében”. Az idézett miniszter munkatársa szerint Balog a kegyelmi döntést, azaz 2023. április 23-át megelőzően találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között.

A Sándor-palota szerint az ügy le van zárva, Balogról egy szót sem esik 

A Sándor-palota kommunikációs Igazgatósága közleményben reagált az Indexnek a találkozóról szóló hírekre. Ebben leszögezik, hogy Novák Katalin köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével. „A kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve dönt. Ilyenkor jellemzően érkeznek különböző támogató vélemények a köztársasági elnökhöz, melyeket megfontol. 

„Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ezzel az ügy le van zárva” – olvasható a közleményben.

Balog Zoltán cáfol 

Balog Zoltán állítja, hogy a kegyelmi kérvényt nem ő nyújtotta be, és nem ő terjesztette fel. A Telex birtokába jutott az a körlevél, amit Balog Zoltán református püspök, egykori emberierőforrás-miniszter küldött a lelkipásztor és presbiter testvéreinek 2024. február 12-én, hétfőn. Balog Zoltán levelét, ahogyan Telex, úgy mi is változtatás nélkül közöltük, itt olvasható. 

A Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. Az ügy kirobbanása óta lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, és visszavonult a politikától Varga Judit, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, maga Orbán Viktor is felelősnek tartja Balog Zoltánt.

444 értesülései szerint Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez, legalább a 2010-es évek eleje óta. Arról, hogy fontos szerepe lehetett a kegyelmi döntésben, vasárnap a Telex és a Direkt36 közölt közös cikket először. Már abban is szerepelt, hogy Balog és K. Endre 2013-ban közös nyilvános rendezvényen vettek részt. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte, amit akkor Balog vezetett. A konferencia témája a gyermekvédelem erősítése volt sporttevékenységen keresztül.

(Kiemelt képünkön: Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter. Fotó: Balog Zoltán Református püspök-lelkipásztor Facebook oldala)