Lapértesülés: Balog Zoltánt is felelősnek tartja Orbán Viktor

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után Balog Zoltán egykori emberierőforrás-miniszter, református püspök a kegyelmi ügy újabb felelőse. Balogot, aki évtizedeken át bizalmasa és politikai mentora volt Nováknak, régi ismeretség fűzi K. Endréhez, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséhez – írja a 444.hu.

2024. február 12., 20:02

Szerző:

Balog Zoltánnak szerepe volt abban, hogy Novák Katalin megfontolta és megadta a kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon pedofíliában bűnsegédkező igazgatóhelyettesének. Azt a kegyelmet, aminek nyilvánosságra kerülése oda vezetett, hogy szombaton lemondott hivataláról Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy visszaadja parlamenti mandátumát és visszavonul a közélettől.

A 444 értesülései szerint Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez, legalább a 2010-es évek eleje óta. Arról, hogy fontos szerepe lehetett a kegyelmi döntésben, vasárnap a Telex és a Direkt36 közölt közös cikket először. Már abban is szerepelt, hogy Balog és K. Endre 2013-ban közös nyilvános rendezvényen vettek részt. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte, amit akkor Balog vezetett. A konferencia témája a gyermekvédelem erősítése volt sporttevékenységen keresztül.

Balog Zoltán szervezhette meg a találkozót K. Endre felesége és Novák Katalin között

Ő szervezhette meg a kegyelmi döntés előtt a pedofil bűncselekményben bűnsegédként elítélt K. Endre felesége és Novák Katalin találkozóját. A portál szerint református egyház által fenntartott Károli Gáspár Egyetem kampuszának fejlesztéséért is felelős Balog püspöksége is veszélybe kerülhet.

Egy jelenleg is aktív miniszter közvetlen munkatársától azt az információt kapta a 444, hogy K. Endre „benne volt Balog körében”. Balogot vasárnap már kereste a a lap többször telefonon, SMS-ben és emailen is, ám nem válaszolt a kérdéseikre.

Az exminiszter ismerhette V. Jánost, a pedofília miatt elítélt igazgatót is, 2016-ban javaslatot tett állami kitüntetésére. Balog még csütörtök délben – néhány órával azelőtt, hogy Orbán Viktor bejelentette az alkotmánymódosítást, amikor már napok óta intenzív kapcsolat volt az ügyben a Sándor-palota és a Karmelita között – a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy időre inkább kicsekkol: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Két nappal később Balog, aki tagja volt Novák tanácsadó testületének is, egy másik Facebook-posztban beállt az államfő mögé (igaz, az eredeti posztot azóta törölték)

Az idézett miniszter munkatársa szerint Balog a kegyelmi döntést, azaz 2023. április 23-át megelőzően találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között.

A célja a találkozónak az lehetett, hogy az exminiszter meggyőzze Novákot: K. Endre, aki „otthonosan mozgott” Felcsút környékén is, megérdemli a kegyelmet. Az nem világos, miért lehetett fontos a férfi Balognak, és azt sem tudni, hogy önszántából győzködte-e az elnököt. Ahogy mindezt nem magyarázza azt sem, hogy Varga Judit miniszter miért jegyezte ellen a kérelmet.

A 444 két egymástól független kormányzati forrásból is úgy értesült, Balognak vállalnia kell a felelősséget az ügyben, ezt várja tőle Orbán Viktor, akinek egykori emberierőforrás-minisztere nemcsak bizalmasa, hanem egy ideig lelkésze is volt.

(Kiemelt kép: Balog Zoltán Facebook-oldala)

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.