A rendőrök szerint csak próbálgatták a sokkolót a diáktüntetők ellen

A sajtó számára szerdán megtartott háttérbeszélgetésen Wieszt Ferenc rendőrezredes közölte, hogy a pénteki tüntetésen valóban feltűnt egy sokkoló, de a rendőr csak azért próbálgatta a kényszerítőeszközt, hogy megállapítsa a használhatóságát. A rendőri fellépést pedig a helyzethez mérten arányosnak tartják.

 

2023. május 24., 16:58

Szerző:

„A pénteki tüntetés nem jelentett olyan nagy testi veszélyt a rendőrökre, mint a korábbi Karmelitánál zajló tüntetés, ezért a helyszínen úgy ítélték meg, hogy nincs szükség ingerlőgáz (azaz könnygáz) bevetésére” – tudta meg a Telex a Fidesz székháznál történt tüntetés részleteit.  

A portál kérdésére Wieszt Ferenc rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának főosztályvezetője azt válaszolta, hogy valóban feltűnt egy rendőrnél sokkoló is, de a rendőrsorfal mögött, és csak abból a célból, hogy kipróbálja, működik-e, azaz használatára nem került sor.

Hozzátette: nem szokatlan, hogy egy rendőrnél sokkoló van, mint mondta, éppen van nála is.  

Gömbös Sándor rendőr dandártábornok elismételte a korábbi tájékoztatón elhangzottakat: ameddig egy gyülekezés bejelentett módon, békésen zajlik, addig a rendőrségnek legfeljebb csak az esemény biztosítása a feladata. A rendőrség feladata azonban, ha a legális demonstrációt követően nem várt eseményekre kerül sor. Mint fogalmazott „megjelennek bizonyos személyek, ellopják a tömeget”, és arra biztatják a résztvevőket, hogy folytassák a tüntetést.

Ezzel együtt is csak akkor kell fellépni határozottan, amikor a tömeg „békétlenné válik”, és különböző dolgokat a rendőrök felé dobálva veszélyeztetik a testi épségüket. A dandártábornok szerint a rendőrök reakciója mindig a tömeg agresszivitásával arányos.

„Nem tudom megfejteni, mi az értelme a rendőrsorfallal birkózásnak, hiszen ha valaki véleményt akar nyilvánítani, megteheti” – mondta Gömbös. Értékelése szerint a helyszínen levő rendőrök óriási türelemmel kezelték pénteken a helyzetet. Azt a négy tüntetőt, akit kiemeltek a tömegből, a saját érdekükben emelték ki, mivel a mögöttük hullámzó tüntető tömeg már a testi épségüket veszélyeztette.

(Kiemelt kép: Mérce Facebook-oldal).