Reiki, kézrátétel – így is gyógyítanak az orosházi kórházban

A tízparancsolat után itt a kézrátételes gyógyítás: reiki avagy kézrátétel segítségével gyógyítanak Orosházán a Belügyminisztérium támogatásával.

2024. április 10., 10:15

Szerző:

Reiki és energiaátvitel? „Ez a szintű kuruzslás már szinte  bulvár kategóriája, és a legszomorúbb az, hogy ez sajnos a valóság Orosházán. Számomra ez messze túl van minden határon" – írta a Telexhez eljutott levelében az Orosházi Kórház egyik dolgozója azt állítva, hogy mióta új vezetőt kapott a helyi Egészségfejlesztési Iroda, megkérdőjelezhető a szakmaiság az intézményben. A dolgozó a kézrátételes gyógyítás miatt sokallt be.

Ki tudná feledni a korábbi emberi erőforrás miniszter, dr. Kásler János javallatait arra vonatkozólag, hogy a tízparancsolat népegészségügyi program, hiszen a halálos betegségek 80 százaléka a benne foglaltak betartásával elkerülhető.

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztő Irodája reiki-, illetve (EFI) Access Bars fej- és testkezeléseket kínál a betegeknek. A kórház arról tájékoztat, hogy nagy az érdeklődés a módszer iránt. Bár szakmailag nem tartják megbízható terápiás módszernek, de úgy vélik, elősegítheti a mentális egészség megőrzését és fenntartását. A szolgáltatás ingyenes, a kezelést hirdető plakáton a Belügyminisztérium logója is fel van tüntetve.

Túl sok stressz éri, elakadt a mindennapokban?

A reiki egy alternatív terápia, lényegében kézrátételes gyógyítást jelent. A módszer lényege, hogy a kézrátétellel „átadott” energia segítségével feloldják a testben lévő „energetikai blokkokat”, így támogatva a szervezet öngyógyító, regeneráló rendszerét. Ezt a módszert az orvostudomány nem tekinti szakmailag megbízhatónak, de a spiritualitás iránt fogékonyak között népszerű kezelésnek számít.

Az orosházi Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán a kezelést akkor ajánlják, ha valakit túl sok stressz ér, elakadt az életében, pánikbetegséggel küzd, esetleg „szeretne a gyermekével felszabadultabb mindennapokat”. Tehát ez alapján lényegében mindenféle testi-lelki problémára hatásos kezelésként hirdetik.

A kezelést meghirdető orosházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai aktívan jelen vannak az Orosházi járás településeinek életében. Az egészségfejlesztési iroda a kórház munkáját hivatott támogatni, missziójuk az egészségtudatos magatartás kialakítása a helyi lakosság körében. Az iroda munkatársainak küldetése a szív-érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzése, a korai és elkerülhető halálozások számának csökkentése, a mentális egészség, az egészséget meghatározó életmód, valamint az egészséges szokások kialakítása, az egészségtudatosság fokozása.

Nem orvosi tevékenység, de a mentális egészség megőrzésének elősegítője lehet

A lap megkeresésére a kórház közölte: a reikikezelésnél két próbaalkalomról állapodtak meg bemutató jelleggel, az első március 18-án volt, míg a második április 22-én lesz, erre már nincs szabad hely.

„Az EFI által meghirdetett Access Bars fej- és testkezelések és reikikezelés nem orvosi tevékenységek, nem képezik részét a hagyományos medicinának, szakmailag nem is így tekintünk rá. Azonban a mentális egészség megőrzésének és fenntartásának elősegítője lehet” – írták válaszukban.


(Kép forrása: Pixabay)

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.