Ezért nem mondott semmit Pintér Sándor a meghallgatásán a Pegasus-botrányról

Azt viszont kifejtette, milyen a nemzetbiztonság, és szerinte mi az akadálya annak, hogy választási csalások legyenek. 

2021. december 9., 15:36

Szerző:

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén Szijjártó Pétert és Pintér Sándort kérdezték ki a Pegasus-üggyel, illetve a választásokkal kapcsolatban. Pintér Sándor részletes beszámolót adott a nemzetbiztonsági szolgálatok éves munkájáról – derül ki a Telex cikkéből.

A belügyminiszter szerint a szolgálatok hibátlanul látták el a feladatukat, szakszerűen és eredményesen végezték a munkájukat. Pintér szerint sok feladata volt a kémelhárításnak a koronavírus kapcsán, ugyanis sokakat érdekelt, hogy a kormány miként védekezik a vírus ellen, milyen gazdasági döntések születnek.

Pintér azt is kiemelte, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

nemcsak a kibervédelem területén tett jelentős lépéseket, de a Terrorelhárítási Központ két terrortámadást is megakadályozott 2020-ban és több nemzetközi felderítésben is részt vett.

A miniszter azt is elmondta, nem tapasztalta, hogy alacsony lenne a társadalom bizalma a titkosszolgálatok irányába. A felmérések szerint a belügyminisztériumnak magasabb bizalmi indexe van, mint az országgyűlésnek.

Pintér Sándor azt is kijelentette, hogy

„Nem tudnak informatikai támadást indítani a magyar választási rendszer ellen”.

„Az elmúlt időszakban nemzetközi szinten többször is felmerült, hogy egy-egy ország választásába az informatikai rendszerek támadásával valamilyen külső hatalmak beleszóltak-e” – mondta Pintér. Azonban elmondása szerint Magyarországon ez nem fordulhat elő. 

Ezt követően Pintér kifejtette ennek okát is: a magyar választási rendszer ellen azért nem lehet informatikai támadást indítani, mert Magyarországon papíralapú a választás, a szavazatok számlálásánál pedig ellenzéki delegáltak is vannak.

Pintér egyébként biztonságos és demokratikus választásokat vár. A választást magát a demokrácia ünnepének nevezte, ennek fényében pedig a rendőrök fegyvertelenül fogják ellátni a szolgálatukat jövő áprilisban.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, annak ellenére, hogy nem tagja a nemzetbiztonsági ülésnek, tanácskozási joggal részt vehetett az ülésen,

ahol számos kérdést is feltett a Pegasus-kémszoftverről Pintér Sándornak, aki azonban egyikre sem válaszolt.

A belügyminiszter kijelentette, csak zárt ülésen hajlandó ezekre válaszolni, mivel minősített adatokról van szó.

(Kiemelt kép: Budapest, 2016. május 31. Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten 2016. május 31-én. Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.