Magyarországon is vizsgálat indul a Pegasus-ügy miatt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleményt adott ki. 

2021. augusztus 5., 20:48

Szerző:

Csütörtök este jelentette meg az Országos Sajtószolgálat a NAIH közleményét, miszerint a hatóság vizsgálatot indít Pegasus-ügy miatt. A jelentés szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a hatályos törvények értelmében hivatalból vizsgálja ki az ügyet. Közleményük szerint az ügyről vagy a vizsgálat menetéről további tájékoztatást nem adnak.

A közelmúltban kirobbant Pegasus-ügy egy nemzetközi oknyomozás eredményeképpen látott napvilágot. Az ügyben számos ország és kormány érintett. A feltételezések szerint a magyar kormány egy, az NSO által fejlesztett ultramodern kémszoftver segítségével törte fel kormánykritikus újságírók, üzletemberek és politikusok magántelefonját. A sajtóban napvilágra került információkat eddig a magyar kormány hivatalosan nem cáfolta. A magyar ellenzék tüntetést szervezett a botrány miatt. Mindeközben számos érintett országban vizsgálják az ügyet, és a megfigyelések, lehallgatások körülményeit. 

(Kiemelt kép: Tüntetés a Pegasus-botrány ellen a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, 2021.07.26. Fotó: 168)

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A város közösségének bevonásával döntött a pécsi önkormányzat a város új szlogenjéről, amely a következő lesz: Pécs – Mediterrán szerelem – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel.