Pártos Balázs: Ez a hajó elment, az emberek 95 százaléka elkapja a deltát

Pártos Balázs a KeljFelJancsiban elmondta, szerinte mikor tetőzik majd a negyedik hullám és várhatóan hányan halnak meg.

2021. november 16., 17:52

Szerző:

„Az emberek többségének ez a covid nem több egy egyszerű náthánál. Sok a halott, de azért nem egy pestis” – vallja Pártos Balázs, aki szakmáját tekintve épületenergetikus, de a Facebookon azzal vált ismertté, hogy mindenki számára hozzáférhető adatokból statisztikai görbéket rajzolt fel. Véleménye szerint a mostani, negyedik hullám nem augusztusban, hanem május 20-án indult, ezt két nemzetközi mutató (CFR és OCC) hányadosából számolta ki, amely – az általa elnevezett – hullámintenzitási index deriváltjából válik láthatóvá. 

„Aki most oltatja be először magát, az már későn van. Nem mondom, hogy teljesen mindegy, de jó eséllyel veszett fejsze nyele”

– fogalmazott.

Pártos Balázs a KeljFelJancsi keddi adásában hangsúlyozta, hogy szerinte a negyedik hullám tekintetében ez a hajó már elment, itt már sok mindent nem lehet csinálni. Úgy gondolja, az emberek 90-95 százaléka el fogja kapni a delta variánst, és körülbelül 0,2-0,4 százalék, vagyis 20-30 ezer ember meg fog halni a vírus következtében, az elhunytak 80-90 százalékát pedig oltatlanok fogják kitenni.

„Hiába zárunk be mindenkit, minden második háztartásban ott a vírus, egészségeseket zárunk össze fertőzöttekkel” 

– tette hozzá.

Számításai szerint december 25 és január 5 között fog tetőzni a vírus, ekkor lesz a legmagasabb a napi fertőzöttek száma, a vége pedig március közepére várható.

Az épületenergetikus szerint a járványkezelés sikeressége nem adat-, hanem intézkedés függő, kevés áldozattal is lehozhatóak a hullámok. Ehhez viszont nyáron, vagyis olyan időszakban kellett volna nagyon sok tesztet végezni, amikor a görbe lapos volt, vagyis épp nem tombolt a járvány. A beszélgetés további részleteit itt tekinthetik meg: