Csernus: Nagyon traumatizált a magyar sportolói világ

Csernus Imre volt Fiala János KeljfelJancsi című műsorának szerda reggeli vendége.

2021. november 10., 11:41

Szerző:

A sikerkényszer és a következmények nélküliség áll a napokban kiderült edzői túlkapások mögött, az pedig, hogy a sportolók beszélni kezdtek a karrierjük alatt átélt traumákról pedig azért fontos, mert a feldolgozás része, anélkül pedig a visszavonulás utáni életüket is megnyomoríthatja, amit gyerekkoruktól fogva cipelnek magukkal – ez derült ki Fiala János és Csernus Imre szerdai beszélgetéséből.

„A mai magyar edzőpopulációban van egy olyan réteg, akik a spártai módszerekkel dolgoznak és van egy olyan – egy pici – réteg, akik emberi módszerekkel dolgoznak” – árulta el Csernus Imre a KeLjfeLjancsi szerda reggeli adásában. Csernus „tizenvalahány” éve foglalkozik profi sportcsapatok mellett „lelki támasz nyújtásával”. Mint elárulta az ilyen megbízások elsődleges célja, hogy a pszichiáter csapatot építsen. „A csapat, ha bátortalan kommunikálni egymással bármiben, akkor nem lesz csapat” – magyarázta Csernus. Az egyéni sportolók felkészítésében nem a motiváció, hanem a belső feszültség és a mai magyar sportolókra jellemző megfelelési kényszer oldása a segítő feladata, mert mindez az izmokat görcsbe ránthatja – ismertette Csernus Imre. „A legfontosabb azokat a görcsös tényezőket felgöngyölíteni, amelyek félelmet gerjesztenek. Ha ez meg van fogalmazva – család, bármi – akkor el lehet kezdeni dolgozni a feloldásukon” – magyarázta.

Az, hogy csak az aranyat fogadjuk el a sportolóktól frusztrációhoz vezet. A jó pedagógus is azt mondja, hogy nem az ötös érdemjegy a fontos, hanem az, hogy a legtöbbet hozza ki magából a tanuló – fejtette ki Csernus, aki szerint ennek a hozzáállásnak a haszna a javuló eredményeken is meglátszik. „Nem szégyen az, ha a másik jobb, ez a sport velejárója. Nekem sokkal fontosabb, hogy az aktuális pályáról, medencéből jó érzésekkel szálljon ki a sportoló” – magyarázta Csernus.

„Nagyon traumatizált a magyar sportolói világ”

– válaszolta kérdésre határozottan Csernus Imre. Foglalkoztatja-e a sportolókat mindaz a trauma, amit a versenysportban átélnek? – szőtte tovább a kérdést Fiala, külön kitérve arra, hogy mi az, ami megengedhető az edzéseken és mi az, ami nem, mégis eltűrik, mert azt hiszik, hogy ez kell az olimpiai aranyéremhez. „Biztos, hogy sok sportoló traumákkal fejezi be a pályafutását, amellyel utólagosan kezdenek el dolgozni, ha egyáltalán dolgozni kezdenek” – mondta határozottan Csernus, hozzátéve, hogy mindez megelőzhető lenne, ha a döntnökök rájönnének, hogy nem csak fizikailag, mentálisan is fejleszteni kell a sportoló gyerekeket.

„Beszélgettem az élsportban egy nagyon fontos emberrel, aki volt külföldön magyar edzőkkel, ahol azt a feladatot kapták, hogy tehetséges fiatalokból válasszanak ki egy csapatot. A magyar edzők fizikai képességek alapján választottak, míg a franciák, németek azt nézték, hogy ki milyen önbizalommal bír és képzeld el, nem volt átfedés a két csapat között. Érted ennek a brutalitását?” – mesélt egy történetet Csernus Imre, majd kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az önbizalom alapján kiválasztott csapat funkcionált jobban.

Edző és sportoló között nagyon fontos a kölcsönös tisztelet és a bizalom – fejtette ki Csernus. Mennyire jellemző egymás emberi mivoltának – hogy az edző mindenható, de nem tévedhetetlen – elfogadása? – kérdezte Fiala, mire Csernus határozottan válaszolta, hogy egyáltalán nem jellemző:

„Az edzők azt hiszik, hogy mindenhez értenek. A legtöbb edző nem akarja elfogadni, hogy ez egy csapatmunka.”

Magyarországon mindent felülír az eredmény – válaszolta Fiala kérdésére Csernus. Arra, hogy ennek az áldozatai-e azok, akik a napokban kezdtek el beszélni az élsportban átélt traumákról, azt válaszolta: „Aki sokat nyel, tűr és hallgat, az szeretné egyszer nyugodtan elkezdeni a saját életét és tudja, hogy ha ezt tovább cipeli, akkor ezt nem fogja megtudni. Esélye sincs rá? – kérdezte Fiala.

„Esélye van, csak sokkal tovább tart és az adott rendszer nem fog megváltozni”

– válaszolta Csernus.

Miért nem veti ki az erőszakos edzőket a közöségük? – kérdezte Fiala Csernustól.

„Amíg nincs következmény, nincs változás”

– válaszolta a pszichiáter, aki nem kívánt állást foglalni személyekről, mint mondta nem ismeri őket, ami pedig a munkája során jut tudomására arról nem beszélhet, nem veszélyeztetheti a bizalmat, ami a sportolókhoz köti.

(Kiemelt kép: Csernus Imre a Maflás című műsor stúdiójában 2021. február 23-án, Budapesten. Fotó: Lakos Gábor / 168.hu)