Pártos Balázs a KeljFelJancsiban: A magyar nép szerint nem baj, ha meghal egy csomó ember

Pártos Balázs szerint már semmit sem tehetünk a negyedik hullámmal szemben. 

2021. november 16., 11:47

Szerző:

Az épületenergetikában utazó Pártos Balázs nevét a Facebookon ismerhettük meg. Az első covid hullám kezdetén dr. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára kereste meg informálisan azzal, „kellene egy járványügyi számolócsoport Magyarországra, mert nyilván itt is lesz egy rakás adat, amelyeket lehet elemezni, lehet járványt modellezni.”  Az orvosi egyetemen szerzett ismeretségnek köszönhetően került többek között tüdőgyógyászból, virológusból, matematikusból megalakult Facebook-csoportba, amely adathiánnyal küszködött, így a szakemberek pár hét után szétszéledtek.

Pártos Balázs azonban nem hagyta annyiban, mindenki által hozzáférhető adatok felhasználásával, a négy alapművelet segítségével saját Facebook-oldalán végez elemzéseket. 

„Az a baj, hogy sokan meg fognak halni, akiknek nem kéne. Tavaly novemberben azt mondtam, hogy ez 20 ezer embert jelent. Lett 18 ezer. Az Operatív Törzs kihozott 9700-at, majd a KSH-ból kiderült, hogy ez 17900 volt.”

Próbált mindenféle módon nyomást gyakorolni a döntéshozókra, de semmilyen eredményt nem ért el, ezért választotta a közösségi médiás, populárisabb stílusú megközelítést. 

Pártos Balázs Fiala János vendégeként a KeljFelJancsiban elmondta, tudja, hogy nézetei nem túl népszerűek. Szerinte most is fontos maszkot hordani, ha társaságba megy az ember, de elsősorban azért, mert ez egy jelzés, hogy „itt nincs minden rendben”. Úgy gondolja az egész ország át van fertőzve, ezért a tesztelgetés nem sokat ér. Sőt szerinte kontaktkutatásra sincs szükség, mert magas fertőzésszámnál már mindenki mindenkinek a kontaktja.

Pozitív járványkezelési példaként Kínát említette, amely szerinte „elég jól kezelte a válságot, de elhazudtak egy csomó halottat, amikor négyezret mondtak, akkor az inkább 50 ezer volt. Ők tényleg bezártak 78 napra, és ezzel elfojtottak minden járványterjedést. Új-Zéland és Dánia is megemlíthető, mert egyéni szintű felelősségvállalás nagyobb volt.

Ott nem szarnak annyira egymásra az emberek, mint itt.”

A kormány járványkezelési politikájával kapcsolatban Pártos Balázs úgy vélekedik, hogy nincs is szükség közvélemény-kutatásokra, mert a hatalom azt teszi, amit a nép szeretne. „A nép nem szeretne lezárásokat, a nép szerint nincsen baj, a nép szerint nem baj, ha meghal egy csomó ember. A kormány és az ellenzék sem akar ezzel szembemenni.” Ellenzéki politikusok közül egyedül Hadházy Ákost emelte ki, akit szerinte valóban érdekelnek a megoldási lehetőségek. 

A teljes adás itt nézhető vissza: 

 

(Kiemelt kép: 168-grafika)