Roppant jól megy a szekér Parragh Lászlónak

Már öt kamarai cégben tagja a vezetőtestületnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem mindegyik cégtől kap tiszteletdíjat, de jövedelme – elsősorban a Molnak köszönhetően – éves szinten így is meghaladhatja a 100 millió forintot – írja a 24.hu.

2024. január 4., 08:15

Szerző:

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lassan valódi céghálót növeszt maga köré a lap szerint: a fő cég, a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt mellett tavaly bejegyezték a KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt., illetve KAVOSZ E-Green Zrt is, de van KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt és KAVOSZ Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt is. A kamarai cégbirodalom tagjaiban közös, hogy mind az öt társaságban vezető tisztségviselő, vagyis az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság (fb) tagja Parragh László, az MKIK elnöke.

A lap szerette volna megtudni, hogy az elnök összesen mekkora javadalmazást kap a kamarai cégektől, de kérdéseikre nem kívántak válaszolni. A két működő kamarai társaságban, ha konkrét számokat nem is, összefoglaló adatokat azért találtak a mérleghez fűzött kiegészítésben.

A KAVOSZ Zrt.-ben Parragh az igazgatóság elnöke, a beszámoló szerint az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak 2022. évi járandósága összesen 161,587 millió forint volt. Ebből nem derül ki, hogy Parragh mennyi tiszteletdíjra jogosult, de abból, hogy a tíz igazgatósági és fb-tag havonta együttesen 13,46 millió tiszteletdíjat kaphat, valószínűsíthető, hogy az igazgatóság elnöke havi egymillió forint feletti javadalmazásban részesül.

A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.-ben Parragh szintén igazgatósági elnök, az innen húzott tiszteletdíj azonban elhanyagolható tétel lehet, mivel a vezetőtestületi tagok számára 2022-ben összesen kifizetett járandóság mindössze 6,72 millió forint. Ez azt jelenti, hogy havonta 560 ezer forintot oszthattak szét a múlt évben hatuk között.

A cégnyilvántartásban a valaha csempekirályként emlegetett – első vállalkozásával fürdőszoba-berendezéseket értékesítő – Parragh két saját, Magyarországon bejegyzett vállalkozásából sem dől a pénz a mérlegük alapján. A HEU-Trend Invest Kft. nem sok életjelet mutat, a mérlegében az utóbbi öt évben eredményként néhány százezer forint veszteség szerepel, az ITC-Invest Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft.-ben viszont keletkezett tavaly nyereség, sőt a 12,654 millió forintnál magasabb osztalékkivétről döntöttek a tulajdonosok, az összeget kiegészítették az eredménytartalékból 15 millió forintra. Úgy fest, az ITC-Investben elvágta Parragh a delaware-i offshore paradicsomba vezető szálakat, legalábbis egy 2023. májusi közgyűlési jegyzőkönyv szerint a delaware-i bejegyzésű International Tiles Connections Co. Parraghra ruházta 7,8 millió forintos üzletrészét. A jegyzőkönyv aláírásai alapján ez úgy történhetett, hogy Parragh László az ITC-Invest tagjaként és ügyvezetőjeként megállapodott Parragh Lászlóval, hogy az általa képviselt delaware-i cég üzletrészét átveszi Parragh László, és innen fogva az ITC-Invest egyedüli tulajdonosaként ő szerepel a tagjegyzékben.

A kamarai és a saját cégeken felül bevételi forrás Parraghnak az állami vasúttársaság, ahonnan havi apanázst húz, miután tavaly tavasszal teljes sorcsere történt a MÁV-nál. Akkor választották be az immáron Lázár János fennhatósága alá tartozó MÁV igazgatóságába Parraghot, és azzal a lendülettel meg is emelték a tiszteletdíjakat: az év elején még 500 ezer forintos apanázs 1 millió 160 ezer forintra ugrott.

Parragh a bevételeit firtató újságírói érdeklődéseket korábban is rendre elhárította, mondván, irritáló lenne, ha kimondaná az összeget.

A nemzeti olajvállalat, a Mol Nyrt. igazgatósági tagsága viszont valóban jelentős összeget hoz Parragh konyhájára, azzal együtt már meglehet az évi 100 milliós bevétele.

A Mol közgyűlésére készített beszámoló alapján 2021-ben a Parraghnak kifizetett teljes javadalmazás 83 455 375 forint volt, ami havi több mint 7 millió forint, a 2022-re megítélt összeg pedig 78 289 674 forint volt. Ezzel Parragh a Mol összes igazgatósági tagját lekörözte, pedig olyan nagyágyúkkal ül együtt a testületben, mint Csányi Sándor OTP-elnök, Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök, valamint Martonyi János volt külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fotó: MKIK Facebook-oldala)

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.