Parragh László is beszólt Matolcsynak

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is élesen kritizálta a jegybank elnököt. Egy hete Orbán Viktor beszélt arról, hogy az elszálló infláció miatt a kormánynak át kellett vennie a Magyar Nemzeti Bank feladatait. 

2023. október 2., 18:09

Szerző:

Parragh László, a kamara elnöke keményen kritizálta Matolcsy György jegybankelnököt a Világgazdaság konferenciáján, miután szerinte ők már időben látták az infláció megjelenését, ám a Magyar Nemzeti Bank ezt nem ismerte fel. „Csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá” – mondta a Világgazdaság konferenciáján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

A parlament nyitóülésén Orbán Viktor miniszterelnök is élésen bírálta Matolcsy Györgyöt. Arról beszélt parlamentben, hogy az elszálló infláció miatt a kormánynak át kellett vennie a Magyar Nemzeti Bank feladatait, rááadásul az MNB százmilliárdos veszteségei miatt külön törvényt kell alkotniuk, ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felesősségét. „A jegybank komoly adósságot halmozott föl az elmúlt években, amelyet a kölségvetésnek, nekünk képviselőknek kellene helyt állnunk, vagyis kifizetnünk” – mondta a miniszterelnök. 

Parragh László is hasonlóan fogalmazott. A kamara elnöke szerint három-négy éves folyamatról és több ezermilliárd forintról van szó – írja a VG. Szerinte ezt a számlát valakinek ki kell majd fizetnie, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy ez már elúszott. Parragh szerint a problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amellyel csinálták őket, de „ugyanazokkal az emberekkel se” – ezzel egyértelműen utalva Matolcsy György jegybankelnök felelősségére.

(Kiemelt képünkön: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fotó: MKIK Facebook oldala)

15:30

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.