Így kampányolt Orbán Viktor a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatójának

22 évvel ezelőtt Orbán Viktor egy színpadra állt a bicskei gyermekotthon később elítélt vezetőjével.

2024. február 21., 10:39

Szerző:

Orbán Viktor 2002 szeptemberében annak az Összefogás a Városért 2002 Egyesületnek (későbbi neve: Összefogás Bicskéért Egyesület) kampányolt Bicskén, amelynek a listavezetője ekkor V. János, a bicskei gyermekotthon, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon később pedofíliáért elítélt igazgatója volt – írja a gulyasmedia.hu.

A blog most hozzájutott  a kérdéses 2002-es kampányesemény mozgóképes felvételeihez, amit közzé is tettek. A videót Tompos Márton, a Momentum politikusa is megosztotta:

A 2002-es önkormányzati választáson Bicskén – mint több más településen is – azt a taktikát választotta a Fidesz, hogy egy civil szervezet köntösében indultak a jelöltjeik, és nem pártlogó alatt.

Bicskén ez a civil szervezet volt 2002-ben az Összefogás a Városért 2002 Egyesület (későbbi neve: Összefogás Bicskéért Egyesület) volt.

Az egyesület polgármester-jelöltje ezen a választáson az akkor MDF-es, később fideszes országgyűlési képviselő, Kelemen András volt, míg listavezetője az a V. János, akit 2018-ban 8 év fegyházra ítéltek a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények, a rá bízott gyermekek szexuális megrontása miatt.

A bicskei lista V. János utáni második helyezettje sem akárki: a dobogó második fokát a később miniszterelnöki vejjé és nem utolsó sorban milliárdossá avanzsáló Tiborcz István tizenegy évvel idősebb bátyja, Tiborcz Péter foglalta el.

V. Jánosnak a Felcsút és Bicske környéki fideszes világban való ekkori beágyazottságát jól mutatja, hogy megelőzte Tiborcz Pétert a bicskei választási listán.

Ilyen premisszák után érkezett meg Orbán Viktor 2002. szeptember 11-én Bicskére, hogy a gyermekotthon-igazgató V. János listavezetésével felálló Összefogás a Városért 2002 Egyesület jelöltjei mellett korteskedjen.

Orbán a beszédében többször nyilvánvalóvá tette, hogy aki Bicskén a Fideszt kívánja támogatni, annak a Összefogás a Városért 2002 Egyesület jelöltjeire szükséges szavaznia.

Pikáns, a 2024-ben nyilvánosságra került kegyelmi üggyel áthallásos volt Orbán Viktor beszédének azon része, amikor arról beszélt, hogy a 2002-es országgyűlési választási veresége után megengedhetővé vált, hogy köztörvényes bűnözőket kihozzanak a börtönből.

Orbán a gyűlésen mindenkit arra kért, hogy kopogtassanak be a bicskei lakásokba és támogassák „a mögötte ülő jelölteket”. V. János is ott, Orbán Viktor mögött foglalt helyet.

Orbán Viktor korteskedését követően egy hónappal tartott választásokon V. János képviselői mandátumot is szerzett, ráadásul egyéni választókerületből – írja a lap.

Döbbenetes módszerek

Ahogyan arról beszámoltunk, K. Endre közölte: nagyon sajnálja, hogy a személyét érintő kegyelmi döntés miatt a köztársasági elnöknek és a volt igazságügyi miniszter asszonynak is le kellett mondania.

K. Endre módszereiről vallottak a nevelők és az áldozatok, miszerint a volt igazgatóhelyettes különböző juttatások ígért a gyerekeknek azért cserébe, hogy hallgassanak az őket ért abúzusról. Állítják, ha ez nem vezetett célra, akkor Kónya fenyegetőzött. Volt gyerek, akit pénzzel, volt, akit egy síelés ígéretével próbált meg a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettese rávenni arra, hogy titkolja el az ellene elkövetett bűncselekményeket – írja a Hvg. Pop Mert, a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások miatt rendőrségi feljelentést tevő áldozat, Bárnai Árdád, az intézmény egykori nevelője és Schmidt Erika élménypedagógusa beszélt az RTL Házon kívül című műsorában K. Endre módszereiről.  

Az igazgatóhelyettes, akit a gyerekek Endre bácsinak neveztek 26 éven át dolgozott együtt az igazgatóval, aki több gyereket szexuálisan zaklatott. A gyerekek szerették Endre bácsit – mondta el Bárnai Árpád -, ám amikor kiderültek a zaklatási ügyek, az igazgatóhelyettes tőle azt kérte, hogy ne beszéljen erről a gyerekekről, se mással. „Endre bácsi megkereste őket, van, akit fenyegetett is, hogy ne merjen a dologba beleállni” – fogalmazott Pop Mert. A riportból kiderült: volt, akit pénzzel próbált meg rávenni, hogy vonja vissza a vallomását, volt, akit azzal fenyegetett meg, hogy ha nem másítja meg a vallomást, elszakítják a testvérétől. Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket – jellemezte a helyzetet Bárnai Árpád.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.