Nem vonja eljárás alá Románia Orbán Viktort

Korábban ezt ígérték a miniszterelnök tusványosi, nyári kevert fajú népekről szóló előadása után.

2022. november 16., 15:03

Szerző:

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács úgy döntött, nem vonható felelősségre Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2022. július 23-án, az erdélyi Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt. Itt a miniszterelnök a „kevert fajú” néppé válás elkerülésének fontosságáról beszélt. A Tanács azonban megállapította, Orbán Viktor és a magyar kormány tagjai Románia területén diplomáciai mentességet élveznek, ezért semmiféle vizsgálat alá nem vonhatóak.

A bejelentést a beszéd miatt a román Nemzeti Liberális Párt egyik képviselője tette, ő Orbán beszédének azt a részét kifogásolta, amelyik szerint

„a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak és „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

A Diszkriminációellenes Tanács döntéséhez hozzátette, a miniszterelnököt csupán Magyarországon lehetne a törvények alapján felelősségre vonni Erdélyben elmondott szavaiért. Ezzel együtt egy nyilatkozatot is kiadtak, amelyben a beszéd „ellenséges és megalázó” hangvételét elvben elutasították. Asztalos Csaba, a tanács elnöke szerint faji alapú feszültségkeltés történt még akkor is, ha a mentesség miatt a testület nem tud lépni.

Kiemelt kép: Tusnádfürdő, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher