Pannon-magyar barnamártás hiányos recepttel

Orbán nagyívű beszéde önellentmondásos volt, de ami még ennél is megdöbbentőbb: a kereszténység szó még mint üres fordulat is ritkán hangzott el, helyére a faj érkezett meg.

2022. július 23., 14:31

Szerző:

Világos, hogy így a sokadik Tusványoson emelni kell a tétet ahhoz, hogy az otthoni közvélemény és főleg, a nyugati média és szövetségesek beszélgessenek arról és foglalkozzanak azzal, amit a kilencmilliós ország miniszterelnöke három év után elmondott Erdélyben.

Hiába, politikai drogfüggőség ez, amikor az első világmagyarázatot 2014 júliusában fellőtte Orbán Viktor vénába, gyönyörűség volt az! Még Francis Fukuyama és a Harvard, Oxford és Yale más szakértői is reagáltak az illiberális demokrácia meghirdetésére, jegyzet hangzott el róla a CNN-en, amerikai exelnökök hüledeztek rajta. A második, harmadik, kétszázkilencvenedik lövés azonban nem adhatja már meg ugyanazt az eufóriát, mindig emelni kell az adagon. A keménydrogtól való függést egyedül kezelő tűcsere-programot pedig úgy tűnik, 2022 Európájában már a politikai ideológia esetében is felszámolták.

Volt azonban ebben a beszédben mégis egy megrázó, új lecsúszás. Hadházy Ákos - természetesen a legsúlyosabb, „fajkveredéses” megjegyzés miatt ki is vágta a tusnádi beszédből ezt a részt:

Nándorfehérvár 1456-os, török elleni védelme és a Tours-i (arab források és Orbán Viktor szerint) Poitiers-i, 732-es, másik győztes csata az arab, muszlim seregek ellen tehát a magyar miniszterelnök szerint azért volt jelentős, mert elkerültük vele a „fajkeveredést”.

Természetesen ez önmagában is baromság. Biztosak a történelmi források abban, hogy már a 700-as évek Európájában is rengeteg féle eredetű és bőrszínű ember, köztük arab-szaracén kereskedők, is megfordultak, ahogyan a 15. században is ez volt a helyzet.

Nem is az az érdekes tehát a megjegyzésben, hogy ez sötét és rosszindulatú mese, hanem az, hogy egy másik mítoszt helyettesít be végleg: a keresztény Európáét.

Nándorfehérvár 1456-os megvédéséről és Hunyadi Jánosról évszázadokig azt tanulták – a legtöbb ideig egyházi iskolákban – a magyarországi nebulók, hogy az a keresztény hit megvédelmezése volt.

Hasonló okokból került bele a francia történelembe fontos elemként Martell Károly és a Tours-i csata. Már Nagy Konstantin keletrómai császár is csata előtt tér meg Jézus Krisztushoz, miután égi beavatkozással közlik vele, e jelben győzni fog.

De hol volt a keresztény Európa Orbán mai beszédében? Nyilván, amikor a félelmetes muszlimokról és Európa pusztulásáról beszélt eddig sem az üres templomok fájtak neki, hanem politikai célközönsége derékhadának, az idős, bizonytalan „fehér tömegnek” akart rettegésre okot adni.

De itt már a formaságok is hiányoztak. Csíksomlyói búcsú a Nagyboldogasszony nélkül, húsvétvasárnap Krisztus nélkül, és sonkával, azzal is csak azért, mert a muszlimok utálják. Van hozzá még a pannon-magyar mártás, amiről Orbán a súlyos aszály és a gazdasági megszorítások magyarázása helyett filozofált szombaton, és amit nekünk főz éppen. És ha így haladunk tovább, mind eszünk is belőle.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)