Orbán: fenyeget a világháború veszélye

A nyugat vezetői háborús lázban égnek, fenyeget a harmadik világháború réme – erről beszélt, nem először Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

2023. március 10., 09:35

Szerző:

A „nyugati vezetők háborús lázban égnek,” a háború Ukrajnában pedig sokkal tovább tart mint abban egy éve reménykedtek. Ezt közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli, Kossuth Rádióban leadott interjújában, ahol azt a fordulatot is elismételte, egyedül a Vatikán és Magyarország sürget szerinte békét Európában.

Orbán arról is panaszkodott, végletesen megosztott lett az európai közvélemény Ukrajna ügyében, és hiába van jóval 100 ezer felett a kegyetlen háború halottainak száma, és

„Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen, ennek az esélye pedig napról napra növekszik.”

Mindehhez Orbán viszont hozzátette, a témában nem akar fölöslegesen, új vitafrontot nyitni más európai vezetőkkel. „Ha szeretnénk is angyalok lenni, az érdekek mindig beúsznak a képbe, ez így van most is”, mondta el azt, miért nem hajlandó nyíltan megnevezni háborúpárti országokat.

Vádolta azonban a vele kritikus, magyarországi médiát is, szerinte ők is a háború pártján állnak: „Guruló dollárok nem csak a pártoknál, a médiánál is vannak, elvárják tőlük, hogy háborúpártiak legyenek” – osztotta meg az interjúban. Kiemelte azt is, szerinte Washington támogatásától függ az, Ukrajna meddig harcol így azt is az amerikai elnök dönti el Orbán szerint, mikor lesz tűzszünet.

A miniszterelnök sugallatával ellentétben viszont az ukrajnai háborúban Kijev hathatósabb segítése mellett éppen térségbeli, kelet-közép-európai országok állnak ki a legnyíltabban: a visegrádi négyek közül az új cseh elnök, Petr Pável és az Orbánnal a háború előtt még szívélyes viszonyt ápoló lengyel kormány számítanak a fegyverszállítások és a beavatkozás legkeményebb támogatóinak, míg mind Franciaország, mind pedig Németország kormánya fenntartásokat fogalmazott meg e téren.

Orbán viszont kiemelte, erős hadsergre Magyarországnak is szüksége van, ezért a honvédség és a hadiipar fejlesztése továbbra is prioritás: „Ehhez hazaszerető emberekre van szükség, hogy ha baj van, ne elmenekülni akarjanak, hanem megvédeni a hazájukat” – hangsúlyozta azt is, nem csupán férfiakra gondol.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor egyik péntek reggeli interjúján a Kossuth Rádió stúdiójában. Fotó: Orbán Viktor, Facebook)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.