Dömötör Csaba megkongatta a vészharangot

Az a tény, hogy már 35 ország küld fegyvereket az ukrán hadszíntérre, azt jelzi, hogy már nem beszélhetünk helyi konfliktusról - idézi Dömötör Csaba a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóját az MTI. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ennek alapján nem túlzás azt mondani, hogy ez az út a világháborúhoz vezet.

2023. március 2., 12:10

Szerző:

Nem könnyű fegyverekről van szó, ami abból is látszik, hogy 17 ország tankokat is felajánlott - hangsúlyozta Dömötör Csaba, rámutatva: már nem csak európai országok küldenek fegyvert, ami az eszkalációt mutatja. Ausztrália és Szudán, Pakisztán és az Egyesült Államok is küld fegyvereket. Utóbbi nem kevesebb mint 2 milliárd dollár értékben - hangsúlyozta.

Az államtitkár felidézte a német háborús politika fejlődéstörténetét, ami ötezer harci sisakkal kezdődött, míg ma már nemcsak páncéltörő fegyvereket és rakétákat, hanem Leopard tankokat is küldenek. De – folytatta – , küld ilyen tankokat Svédország és Spanyolország is.

És jön a következő szint: most már azon megy a vita, hogy menjenek-e vadászgépek. „Tényleg csak egy hajszál választ el minket attól, hogy európai katonák küldése is napirenden legyen” – tette hozzá Dömötör Csaba.

Kifejtette: bár a fegyverszállítások tagállami szinten dőlnek el, a brüsszeli intézmények is „ugyanazon a háborús tracken vannak”. Az Európai Bizottság elnöke és a tanács elnöke is még több fegyvert küldene, amit az Európai Parlament is megerősített.

Dömötör Csaba emlékeztetett arra a frissen elfogadott, háborúval kapcsolatos EP-állásfoglalásra, melynek egyik pontja tételesen felsorolja, hogy még milyen további fegyvereket kellene küldeni. Nem elég, hogy nyögjük a gazdasági terheket, „a háborús nyomás is egyre nagyobb” - mondta.

Az államtitkár szirénhangoknak nevezte azokat az érveket, amelyek szerint ha több fegyvert küldünk, hamarabb vége lesz a háborúnak. „1914-ben is ezt mondták. Most lenne jó megállni” – tette hozzá Dömötör Csaba.

(Kiemelt kép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a nemzeti konzultációról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten 2020. július 20-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

 

 

 

 

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.