Orbán a disznósajt szakmai kérdéseit is megvitatta Karikó Katalinnal

Arról nem tudni, hogy volt-e disznósajt recept-csere, de abban megegyeztek, hogy "paprikát csak Szegedről".

2021. május 14., 10:15

Szerző:

A miniszterelnök péntek reggel a lazítások mellett arról is beszámolt, hogy találkozott Karikó Katalin biokémikussal, akivel megvitatták a szintetikus mRNS-alapú vakcinák titkát, hatásosságát. A témáról a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy volt, amit megértett, volt amit nem.

„Csomó érdekes dolgot mondott, orvosbiológiai szakmai dolgokat is. Volt, amit megértettem. Azért egy ilyen beszélgetés egy magamfajta jogász számára nem olyan egyszerű”. Orbán Viktor a rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy „itt ismét egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben.

Van abban valami nagyszerű, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a ma élő legismertebb magyarrá válik. Mert nyugodtan mondhatjuk, hogy Karikó Katalin a ma élők között a legismertebb magyar. Ráadásul egy olyan teljesítménnyel jut el a világhírnévig, amellyel sok millió ember életét lehet megmenteni. Ez szerintem nagy dolog. Én is úgy éreztem, hogy van valami okom arra, hogy büszke legyek rá, pedig nem voltam ott, mikor a kísérleteket folytatta Karikó professzor asszony, de mégis magunkénak érezzük” - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a "magyar szeret többes számban fogalmazni", hiszen az államot is "mi" alapítottuk a Szent István-i törvényeket is "mi" hoztuk és az angolokat is "mi" vertük meg a Wembley-ben, és még egyéb fontos dolgokat sorolt, a régmúltból.

Orbán Viktornak az is eszébe jutott, hogy az ő édesanyja mezőtúri, a felesége pedig szolnoki, "tehát Magyarországnak azt a részét, amit Hunniának lehet nevezni, elég jól ismerem. Az egy szálkásabb világ, mint a pannon világ a Dunától nyugatra. Ott keményebb harc folyik az életért, de az jót tesz a küzdőszellemnek”. 

A miniszterelnök hozzátette, most már teljesen biztonságban érezi magát, hogy ismeri Karikó Katalint, mivel a professzorasszony mindent tud a járványról és a védőoltásról, „tehát van egy magyar ember, aki ha bármi baj van, elérhető, fölhívható és tud nekünk tanácsot adni, hogy mit tegyünk”. De azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Karikó hentes családból származik. „A kémcsövek és a védőoltás mellett meg tudtunk vitatni olyan szakmai kérdéseket, mint a disznósajt és hasonló ügyeket, tehát paprikát csak Szegedről. Én is így tudom."

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)